Direct naar artikelinhoud

'Highbrow' festival Horst mikt op jeugd

Muziek- en kunstenfestival Horst heeft de line-up voor zijn vierde editie bekendgemaakt.

De Horstse hofhouding verwelkomt onder anderen Le Motel, Romare, Gilles Peterson en Helena Hauff.

De vierde editie van Horst zet zoals gewoonlijk niet in op kwantiteit, maar op kwaliteit. Twee podia verwelkomen artiesten van elektronisch allooi, en de kunst staat niet alleen op het podium. In de fabelachtige setting ga je heupwiegend van feestje naar debat, van kunst in de wei naar beats onder de kasteeltoren.

Architectuur als kunstvorm staat dit jaar centraal. Om de kruisbestuiving tussen alle disciplines op het terrein in de verf te zetten, nodigde curator Gijs Van Vaerenbergh twee vooraanstaande architectectenbureaus uit om elk één podium te verzorgen. Het Britse Assemble Studio kreeg als eerste architectenbureau ooit de prestigieuze Turnerprijs - een jaarlijkse prijs voor schone kunsten, uitgereikt door Tate Gallery.

Gents architectenbureau De Vylder Vinck Taillieu zet in op de transformatie van banale- tot droomruimtes. Ze vertegenwoordigden ons land al op de Biënnale in Venetië, en werkten onder andere mee aan een project voor Ai Wei Wei in de Chinese woestijn.

Opvallend veel vrouwen

Ondanks hun highbrow aanpak, zet Horst vooral in op een jong publiek. Een van de doelen van het festival is om jonge mensen in contact te brengen met alle aspecten van kunst en het stimuleren van een kritische houding. Daarom zijn er ook de debatten, die dit jaar vooral draaien rond vernieuwing en tijdelijkheid in een stedelijke context.

Horst draagt ook in de line-up vernieuwing en balans hoog in het vaandel. De affiche bestaat uit een goede overlap tussen artiesten uit verschillende relevante muziekstromingen. Genderverdeling op festivals is een van hun stokpaardjes: ondanks de traditionele overbevolking van mannelijke artiesten op elektronische muziekfestivals, staan op Horst opvallend veel vrouwen achter de knoppen. Helena Hauff, WWWater, Jayda G en Shanti Celeste hebben elk meer dan hun strepen verdiend in het circuit.

Horst, op 8 en 9 september aan het kasteel van Holsbeek. horstartsandmusic.com