Direct naar artikelinhoud

Geen MH370 gevonden, wel nieuwe bergen

De zoektocht naar de in 2014 verdwenen vlucht MH370 van Malaysia Airlines leverde helaas niet het vermiste vliegtuig op, maar wel een schat aan geologische informatie.

Nadat de MH370 op 8 maart 2014 van de radar was verdwenen, werd een grootscheepse zoekactie op touw gezet onder leiding van de Australische overheid. Hiervoor brachten onderzoekers 120.000 vierkante kilometer oceaanbodem ten westen van Australië gedetailleerd in kaart. De resultaten daarvan zijn nu vrijgegeven door overheidsinstantie Geoscience Australia.

Eerst werd vanaf schepen een kaart van de onderzeese topografie gemaakt met sonar. Vervolgens werd een sonarscanner 100 meter boven de oceaanbodem voortgetrokken, resulterend in zulke gedetailleerde data dat een vliegtuig zichtbaar zou moeten zijn.

In plaats daarvan kwamen onontdekte vulkanen, kloven, breuken en bergruggen van wel 1.500 meter aan het licht, net als verschillende scheepswrakken.

Weinig gewegen

Het illustreert mooi hoe weinig we van de oceaanbodem weten, zegt Henk de Haas, marien geoloog bij het Koninklijk Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee. Er zijn weliswaar satellietkaarten van de hele oceaanbodem, maar die zijn met hun resolutie op kilometerschaal zo grof dat ze complete zeebergen kunnen missen.

Slechts 10 tot 15 procent van de oceaan was tot nu met sonar in kaart gebracht. De nieuwe data, met een resolutie op meterschaal, bieden een zeldzaam nauwkeurige kijk op de oceaanbodem, zegt De Haas.

Volgens hem zijn geologen geïnteresseerd in de gevonden grootschalige breuken. Die verschaffen inzicht in de beweging van continentale platen in het verleden.

Ook geven de nieuwe data info over de hardheid van de grond, doordat is gemeten hoe de geluidsgolven terugkaatsten. Dat is van belang voor diepzeebiologen: in een zachte klei-ondergrond leven andere dieren dan op harde rots.

Daarnaast kan dit soort gegevens tsunamivoorspellingen verbeteren, zegt De Haas. Als er onderzeese gebergten bestaan die voorheen niet bekend waren, verandert dit de voorspelde hoogte die een tsunami zal hebben.