Direct naar artikelinhoud

Tops en flops op de atletiekbaan

ATLETIEK WK atletiek in Londen Vanaf vrijdag 4/8, Eén I Am Bolt Maandag 31/7, 21u30, BBC1 The Race that Shocked the World Donderdag 3/8, 23u50, NPO2

Vrijdag start in Londen het WK atletiek. Kris Meertens en Marc Willems brengen dagelijks verslag uit op Eén en mogen er getuige van zijn hoe een van de allergrootsten uit de geschiedenis in het Olympisch Stadion een punt achter een briljante carrière zet: Usain Bolt trekt er zijn laatste spurtjes. Met gouden medailles tijdens drie opeenvolgende Spelen op de 100 en 200 meter en een karrenvracht aan wereldtitels is Bolt sinds 2008 de snelste mens ter wereld.

Om het afscheid luister bij te zetten, serveert BBC1 met I Am Bolt een sterke documentaire waarin de Britse filmmaker Gabe Turner de Jamaicaan volgde tijdens zijn voorbereiding op de Spelen in Rio. Turner registreerde hoe hij zich afbeulde op training en praatte met Bolt, zijn ouders, zijn agent en bewonderaars als Sebastian Coe en Rihanna.

Even indrukwekkend maar veel minder fraai is het verhaal van de 100m-finale op de Spelen van Seoel in '88. Toen doken voor het eerst vier atleten onder de grens van de 10 seconden en snelde Ben Johnson in een fabelachtig wereldrecord van 9.79 naar goud. Tot bleek dat de Canadees tjokvol zat met anabole steroïden. Johnson verloor record, medaille en een fortuin en werd - nadat hij in '93 wéér tegen de dopinglamp liep - levenslang uit de stadions gebannen.

Maar er bleek nog veel meer aan de hand tijdens 'de vuile sprint van '88'. Daniel Gordon reconstrueerde de '100 meter van de schande' en zocht trainers en dopingcontroleurs van toen op. Ook ging hij zijn licht opsteken bij gevallen held Ben Johnson, de 'zuivere' Carl Lewis, de geschorste Linford Christie en de andere finalisten.

Al sinds 2008 is Usain Bolt de snelste mens ter wereld