Direct naar artikelinhoud

Stephens bekroont comeback

Sloane Stephens (WTA 83) versloeg zaterdagavond Madison Keys (WTA 16) met 6-3, 6-0 en werd zo de eerste ongeplaatste speelster die de US Open wist te winnen sinds Kim Clijsters in 2009.

Met Sloane Stephens (24) en Madison Keys (22) lijkt de opvolging van de zusjes Williams verzekerd. Samen met Garbine Muguruza, Elina Svitolina en Jelena Ostapenko moeten zij het WTA-circuit terug een smoel geven. Stephens heeft dat in zich, meer dan in haar tennis heeft ze naast de baan een aansprekende persoonlijkheid. Op de vraag of ze het gevoel van zo'n grandslamoverwinning in de toekomst nog meer zou willen meemaken, antwoordde ze: "Natuurlijk, heb je die cheque gezien die ze mij overhandigden? Als dat je geen zin geeft om tennis te spelen..." Stephens mocht 3.073.945 euro bijschrijven op haar bankrekening.

Tegenstandster Keys, niet in haar dagje door de zenuwen, aangeslagen door een lichte blessure en eigenlijk de hele match onder controle gehouden door Stephens wist na de finale alvast wat zij ging doen. "Ik ga zeker naar haar overwinningsparty, zij mag de drankjes betalen!", lachte ze. De twee zijn beste vriendinnen en dat uitte zich ook in de langste omhelzing ooit na een grandslamfinale. "Ik vertelde Maddie aan het net dat ik graag een gelijkspel gezien had", zei Stephens.

Ze zullen mogelijk nog strijden voor grandslamglorie. Daarbij lijkt het opportunistische tennis van Stephens, ze brengt heel veel ballen op een intelligente manier terug, net iets verder te staan dan Keys die 30 unforced errors liet optekenen.

Die kalmte maskeerde heel wat zenuwen de laatste veertien dagen. "Ik maakte me voor aanvang van het toernooi zorgen over mijn beschermde ranking. Eens ik dat achter me kon laten kon ik vrijuit tennissen", aldus Stephens. Vijf weken geleden was Stephens nog het nummer 953 van de wereld en begon ze aan de terugweg na een operatie aan een stressfractuur in haar voet en een afwezigheid van tien maanden.

"Wat zij gedaan heeft is ongelooflijk", wist Keys, "Maar Sloane heeft altijd het talent gehad."

"Ik zou eigenlijk nu moeten stoppen.", grinnikte Stephens. "Beter dan dit wordt het toch nooit meer. Wat een comeback!"