Direct naar artikelinhoud

'Ook bonden moeten Kaaimantaks betalen'

Ook vakbonden en politieke partijen moeten belastingen betalen op hun buitenlandse inkomsten. Daarvoor dient Open Vld-Kamerlid Luk Van Biesen een wetsvoorstel in. Nu kunnen zij nog ontsnappen via een fiscaal achterpoortje. 'En dat moeten we sluiten.'

Het wetsvoorstel van Van Biesen draait om de zogenaamde Kaaimantaks: de belasting op winst via buitenlandse rekeningen of beleggingen. Op dit moment moeten feitelijke verenigingen, zoals vakbonden, hun buitenlands geld niet aangeven en moeten ze daar dus ook geen belastingen op betalen. Ze worden wel belast op de winsten die ze op Belgische rekeningen parkeren, maar als ze die op een buitenlandse rekening storten, ontsnappen ze aan die taks. "Da's niet alleen onlogisch, maar ook onrechtvaardig", zegt de liberaal.

Kwestie van rechtvaardigheid

"Nood aan eerlijke fiscaliteit", dat was de hoofdboodschap van ACV-voorzitter Marc Leemans aan de vooravond van Rerum Novarum. De vakbond steunt de vraag van CD&V voor een tweede taxshift, gefinancierd door een vermogensbelasting. Bij de eerste taxshift in 2015 werd al naar de vermogens gekeken: met de Kaaimantaks belast de regering-Michel de winsten van Belgen of Belgische bedrijven die hun kapitaal verstoppen in belastingparadijzen.

"Een belangrijke stap in de richting van een rechtvaardigere fiscaliteit", zegt Kamerlid Luk Van Biesen. "De Kaaimantaks geldt voor alle personen en rechtspersonen. Zelfs vzw's en goede doelen moeten nu op hun buitenlandse inkomsten roerende voorheffing betalen", benadrukt hij. "Maar merkwaardig genoeg geldt dit niet voor feitelijke verenigingen, zoals vakbonden en lokale of provinciale afdelingen van politieke partijen." Dat achterpoortje wil Van Biesen nu sluiten. "Iedereen gelijk voor de wet."

Een kwestie van rechtvaardigheid, of een slinkse manier om te weten hoeveel vakbonden precies in hun stakingskas hebben zitten? Open Vld pleitte er eerder al voor om de vakbonden rechtspersoonlijkheid te geven, om zo hun rekeningen in te kijken, en vooral: om de vakbond te laten opdraaien voor schade aangericht tijdens stakingen. Daar is echter geen meerderheid voor in het parlement, erkent ook Van Biesen. "Maar daar is het ons niet om te doen. De bonden zouden aan de fiscus trouwens enkel hun buitenlandse winsten moeten doorgeven, niet het bedrag van hun volledige spaarpot", verduidelijkt hij. Hij verwacht dat zijn voorstel op meer bijval zal kunnen rekenen. "Dit is gewoon toepassen wat we aan alle burgers en bedrijven in ons land vragen. Daar kun je toch niet tegen zijn?"

Veel succes!

De vraag is echter of het veel gaat opleveren, want de Kaaimantaks bracht tot nu toe veel minder op dan gehoopt. De vakbonden maken zich alvast geen zorgen. "Veel succes! Wij hebben helemaal geen rekeningen in het buitenland", briest Rudy De Leeuw van de socialistische vakbond ABVV. "Dit is de aandacht afleiden van een meerwaardebelasting. Men wil de vakbonden in een slecht daglicht plaatsen." Ook de liberale vakbond ACLVB heeft geen buitenlandse rekeningen. Het ACV was gisteren niet bereikbaar voor commentaar.

"Eigenaardig", reageert Van Biesen. "Ik wil hen gerust op hun woord geloven, maar als de wetgeving er is zullen ze het dan moeten bewijzen." Of zijn wetsvoorstel dan niet irrelevant wordt? "Nee, dat verandert niets", vindt de liberaal. "We moeten juist streven naar die transparantie en duidelijkheid."