Direct naar artikelinhoud

Amerika weer opgeschrikt door dodelijke schietpartij

Bij een schietpartij op een Amerikaanse school in de staat Oregon zijn volgens lokale media 7 tot 10 doden en meer dan 20 gewonden gevallen. De schutter is ondertussen gevat.

De schietpartij vond plaats rond 10.40 uur lokale tijd (19.40 uur Belgische tijd) in een school voor hoger beroepsonderwijs en volwassenenonderwijs, het Umpqua Community College even buiten het centrum van het stadje Roseburg. De schutter zou in verschillende klaslokalen slachtoffers hebben gemaakt. In de school zouden in totaal 3.300 leerlingen zitten.

De politie en hulpdiensten van Douglas County, een landelijke regio in het westen van de staat Oregon, kwamen massaal ter plaatse. Verschillende slachtoffers zijn naar ziekenhuizen in de buurt gebracht. Eerdere berichten van 15 doden werden door de politie later bijgesteld naar 7 tot 10, volgens lokale media. De plaatselijke brandweer adviseerde de mensen met aandrang om weg te blijven bij het complex.

De schutter is volgens de politie gevat, maar het is niet duidelijk of hij gewond is geraakt bij zijn arrestatie.

Heet hangijzer

Roseburg telt 20.000 inwoners en ligt ongeveer 280 kilometer ten zuiden van hoofdstad Portland. Oregon is geen staat die bekendstaat voor dergelijke schietpartijen. In de voorbije tweeënhalf jaar waren er in de Verenigde Staten zeker 887 massaschietpartijen. Daarbij kwamen minstens 1.148 mensen om en vielen er 3.184 gewonden. Slechts een aantal staten werd de afgelopen 2,5 jaar niet opgeschrikt door een bloedbad.

De jongste schietpartij gebeurde in de stad Moneta in de Amerikaanse staat Virginia. Toen werden de 24-jarige Alison Parker, verslaggeefster van WDBJ, en cameraman Alan Ward tijdens een live-interview doodgeschoten door een misnoegde ex-werknemer van het station.

De wapenwet is met recht en reden een heet hangijzer in de Verenigde Staten. President Barack Obama pleit al een tijd voor een strengere regelgeving, maar een inperking lijkt niet voor binnenkort. In de VS heerst niet alleen een 'schietcultuur', de wapenlobby voert ook intensief invloed en druk uit op politici.

Stabiele cijfers

Een strengere wapenwetgeving in heel het land is nochtans een manier om drama's te vermijden en het aantal wapendoden te beperken, meent Allison Anderman van het Amerikaanse Law Center to Prevent Gun Violence (LCTPGV). Hij stelt dat het aantal sterfgevallen door wapenweld in de Verenigde Staten de afgelopen dertig jaar relatief stabiel gebleven is. Volgens het Bureau of Justice, dat criminaliteitscijfers verzamelt, is het aantal doden door moord met een wapen 39 procent gedaald tussen 1993 en 2011.

Gedaald of niet: in 2013 geloofde 56 procent van de Amerikanen dat er toen meer geweld gepleegd werd met wapens dan twintig jaar geleden, zo bleek uit een rondvraag van het onderzoeksbureau Pew Research.