Direct naar artikelinhoud

Bijen etende monsterwesp komt onze richting uit

De Aziatische hoornaar rukt op naar onze streken. De wesp is bijna twee keer zo groot als een normale wesp en is moordzuchtig: hij is gek op honingbijen. Een massaslachting kan onze voedselproductie in gevaar brengen.

In Frankrijk, Groot-Brittannië en ons land slaan biologen en imkers alarm over de opmars van de Aziatische hoornaar. Deze monsterwesp belandde in 2004 voor het eerst in Europa, via aardewerk uit China dat in de Franse stad Bordeaux aan land kwam. Sindsdien heeft de wesp zich verspreid over Frankrijk en Spanje. De laatste maanden is hij ook gezien in Engeland en ons land.

Vernietigen

De Aziatische hoornaar staat sinds augustus 2016 op de lijst van 'invasieve exoten' van de Europese Unie. Dat betekent dat landen in de EU verplicht zijn om hem op te sporen en te vernietigen.

"Deze wesp eet honingbijen en andere kleinere insecten", zegt de Nederlandse onderzoeker Tjeerd Blacquiere van de Wageningen Universiteit. "De zorg bestaat dat de populatie honingbijen in Europa afneemt, waardoor sommige planten minder worden bevrucht en ons ecosysteem gaat wankelen. Als de bestuiving van landbouwgewassen afneemt, neemt de kans op mislukte oogsten en lagere voedselproductie toe."

Of dat ook echt gebeurt, valt volgens de onderzoeker niet te voorspellen. "Over de omvang van de schade weten we nog niets zeker. In Frankrijk lijkt het mee te vallen. Maar imkers doen er ook alles aan om ze uit te roeien"

De monsterwesp geeft ook overlast voor mensen. "Net als gewone wespen kan deze hoornaar steken. Maar omdat het een groter exemplaar is, zal een steek veel vervelender aanvoelen", stelt Blacquiere.