Direct naar artikelinhoud

Jeansbaron kocht agent jaren om

Magnaat Pierre Salik (86) werd officieel beschuldigd van actieve omkoping van buitenlandse ambtenaren in het kader van de Monegaskische omkopingszaak. Belgische politiemensen hebben zo'n grote hoop cash geld in beslag genomen in de zaak rond de erfgenamen van Salik Jeans, dat ze een speciale telmachine moesten halen.

Het onderzoek ging van start nadat het Monegaskische Parquet Général eind oktober in ons land aangifte deed van corruptie, machtsmisbruik en witwasprakijken. Onderzoek in het prinsdom had aan het licht gebracht dat een Monegaskische politieman zich al jarenlang liet omkopen door eenzelfde Belgische familie. Dat was, volgens de autoriteiten, de steenrijke familie van en rond Pierre Salik, de erfgenaam van Salik Jeans.

Die familie zou de politieman zwaar betalen om hen fictieve Monegaskische inwonerskaarten te bezorgen. Zoiets is handig, want op die manier waren ze officieel inwoner van Monaco en moesten ze géén inkomstenbelasting betalen, ook al woonden de familieleden in ons land.

Gesjoemel met flats

Om het gesjoemel te verdoezelen huurde de familie officieel appartementen in Monaco, maar die lieten ze via een lokaal vastgoedkantoor in het zwart onderverhuren aan andere personen. Het parket liet huiszoekingen uitvoeren in woningen in Brussel, Knokke-Heist en de regio Namen. Zes mensen werden meegenomen voor verhoor, onder hen de 86-jarige erfgenaam Pierre Salik. Na verhoor was hij de enige die door de onderzoeksrechter in beschuldiging werd gesteld van actieve omkoping van buitenlandse ambtenaren. Hij werd onder strenge voorwaarden vrijgelaten.

Pierre Salik is de zoon van Jacob Salik, een textielimporteur die na de Tweede Wereldoorlog met de productie van jeans startte. Pierre Salik zette de zaak van zijn vader verder. De familie is steenrijk, maar verre van onbesproken. Over het vermogen van Pierre Salik is weinig bekend. Samen met een paar anderen bezit hij 19,5 procent van de Franse energiegroep Futuren Group. Dat belang is 35 miljoen euro waard. Hij bezit een uitgebreide collectie schilderijen van grootmeester. Vorig jaar verkocht hij nog werken van Monet, Magritte, Francis Bacon en Giacometti.

De naam van Pierre Salik werd in het verleden ook genoemd in gerechtelijke dossiers. Zo bij de ontvoering van baron Empain in 1978. De ontvoerders hadden Pierre Salik, een familievriend van Empain, ingeschakeld om de contacten tussen beide partijen te verzorgen.

De naam van Pierre Salik duikt ook op in het faillissement van Kid Cool, de kledingketen die in 1999 failliet ging. Salik wilde 400 miljoen Belgische frank investeren in Kid Cool om de keten te laten herleven. Bedoeling was dat Patrick Abraham, de oprichter van Kid Cool, later zijn keten zou kunnen terugkopen. Maar tussen de twee kwam het tot een rechtszaak, waarbij Pierre Salik werd beschuldigd van fraude en corruptie. Na een juridisch gevecht van 14 jaar werd hij buiten vervolging gesteld. Voorts is zijn naam ook opgedoken op de beruchte HSBC-lijst, waarop tal van miljonairs figureren wiens vermogen op buitenlandse rekeningen staat.

Het federaal parket meldde gisteren nog dat er "grote sommen contanten gevonden en verzegeld" werden. Dat lijkt een understatement. In de wandelgangen werd gezegd dat het om zo'n gigantische hoop geld ging dat onderzoekers naar een bank in Brussel trokken om er een telmachine te lenen.

In shock

Jean-Philippe Mayence, advocaat van de industrieel, bevestigde gisteren aan de krant La Dernière Heure dat zijn cliënt inderdaad in beschuldiging werd gesteld, maar hij voegde er meteen aan toe dat de omkoping "in alle toonaarden ontkend" wordt. "Mijn cliënt is in shock! Hij is 86 jaar en een dag zoals hij die nu beleefde, doet hem geen goed. De onderzoekers behandelden hem wel correct. Ik ben allang blij dat hij vrijgelaten is en dat het onderzoek nu zijn gang kan gaan."