Direct naar artikelinhoud

Reistrends 2015

Nu is het moment om uw vakantie te boeken. Benieuwd naar de nieuwste trends? Expert ter zake Debbie Pappyn geeft u er meteen negen.

Loft met roomservice

In 2015 zien we de opkomst van meer Airbnb-opties met extra services zoals een volle ijskast bij aankomst, verse bloemen en een gids met de beste adresjes in de buurt. Airbnb introduceerde ook het Super Host-programma, waarmee verhuurders kunnen leren hoe ze hun zaken beter kunnen aanpakken.

De website One Fine Stay is een mooi voorbeeld van hoe je een appartement in Londen kunt huren met extra's zoals hoogwaardige badkamerproducten en conciërgeservice. De website BeMate gaat zelfs nog een stapje verder door roomservice aan te bieden in het huurhuis, in samenwerking met partnerhotels.

airbnb.com / onefinestay.com / bemate.com / beyondspacesvillas.com

Aan tafel met de local

Waarom op restaurant gaan en te veel betalen voor matige toeristenmenu's, als je gezellig bij iemand thuis aan tafel kunt schuiven? Goed en eerlijk eten voor een vaste prijs en wie weet gelijkgezinden leren kennen. Een intensere ervaring van de reiziger met de local zit in de lift. Websites als eatwith.com en bookalocal.com zijn er het bewijs van.

Ooit begon het allemaal met projecten als Home Food, waar je een avondje bij een Italiaanse mama kunt reserveren. Nu wordt het gemakkelijker dankzij deze dine with a local-websites die gastvrouwen en -heren aanbieden in ruim 150 steden: van Tel Aviv, Barcelona tot zelfs Mettet in België.

eatwith.com / bookalocal.com / homefood.it

Ultra deluxe

Helemaal nieuw dit jaar is het ultra deluxe en over the top 'business' en 'first' aanbod van spelers zoals Etihad Airways. Dat biedt nu Residence aan: een slaap- en loungeruimte met eigen toilet en douche. Wie luxe boekt bij Etihad, stapt trouwens niet zomaar het vliegtuig binnen, u wordt verwelkomd in een loungeruimte in het vliegtuig die sterk aan een chique hotellobby doet denken.

Andere airlines kiezen dan weer voor meer ingetogen elegantie. British Airways blijft bij traditioneel en benadrukt zijn Britse roots door actrice Rachel Weisz als bekend gezicht in de nieuwe first-stoel te zetten, en strikte de wereldberoemde chef-kok Heston Blumenthal die meehelpt om de High Cuisine te bepalen.

Cuba opent deuren

Wanneer MasterCard als eerste Amerikaanse kredietkaartmaatschappij vanaf 1 maart groen licht geeft om ook in Cuba gebruikt te worden, weet je dat het now or never is om dit eiland te bezoeken. Dankzij Obama is het voor Amerikanen vanaf nu legaal om naar Cuba af te reizen, dus wordt er een influx van de dollar verwacht. Goed voor het eiland, minder tof voor wie Cuba een verademing vond in de Caraïben, die al te vaak overspoeld worden door de Amerikaan in gebloemd short en dito hemdje. Havana heeft in mei zijn Biennial en veel toffe zeilschepen integreren Cuba in hun routes. SeaCloud biedt een circumnavigatie aan, en G Adventures vaart met een catamaran in het zuiden rond vanaf 944 euro p.p.

gadventures.com seacloud.com

Premium

Lowcost vliegmaatschappijen doen het goed, ook al blijft de vraag naar meer comfort in de lucht stijgen. Grote spelers zoals British Airways, JAL, Air France en zelfs Lufthansa lanceerden een vernieuwd 'premium economy'-product. Virgin Atlantic lanceerde dit concept van 'meer dan economy, maar goedkoper dan business' in de jaren 90. Sindsdien vraagt de reiziger steeds meer naar premium, ook wel eens 'fourth class' genoemd. Icelandair gooit met extraatjes voor premium-boekers: voorrang bij het inchecken, meer bagage, toegang tot de lounge, snacks en drankjes aan boord...

Voor lange vluchten zijn het de extra beenruimte en de betere zetels die de moderne reiziger overtuigen om iets meer te betalen dan een economy-ticket (200 à 400 euro extra) en zodoende minder vermoeid aan te komen.

Een gegeerd tafeltje voor twee

Nieuwe apps openen in 2015 deuren tot de meest populaire hotspots in de restaurantwereld. Voorlopig is het vooral in de States dat je via apps zoals Table8, Zurvu, Killer Rezzy, Resy en I know the chef een tafeltje in gegeerde (sterren)restaurants kunt bemachtigen. Soms zijn het lastminuteboekingen die vrijkomen; de apps verdienen hun centen door je een vaste prijs te vragen die meestal niet hoger ligt dan 20 euro per boeking. Vaak werken deze sites samen met bekende restaurants, of boeken ze zelf tafels die ze dan doorverkopen. Shout werkt dan weer met een veilingsysteem.

Table8 kan bijvoorbeeld onmiddellijk een tafeltje bij het bekende A.O.C. in Los Angeles voor me regelen. Om 19u30 moet ik 20 dollar voor de reservatie betalen, ga ik een half uurtje later, dan kan ik gratis via Table8 boeken. De trend zal zich ongetwijfeld ook naar Europa begeven en misschien dat zo een reservatie bij pakweg The Jane vlotter bereikbaar wordt.

In Europa hebben we dan weer nieuwe concepten zoals Dining Impossible: georganiseerde etentjes bij sterrenrestaurants zoals Noma in Kopenhagen, Roca Brothers in Gerona...Terwijl je als gewone sterveling maanden moet wachten op een zitje, kun je via Dining Impossible op bepaalde data in het jaar met een groepje gelijkgezinde foodies aan tafel schuiven in de toprestaurants van Europa.

zurvu.com / table8.com / killer-rezzy.com / resy.com / I Know the Chef / shoutinline.com / bon-vivant.dk/the-dinner-party

Nicaragua

Iets verder weg staat het Centraal-Amerikaanse land Nicaragua te popelen om de meerwaardezoekende reiziger te ontvangen. Wakkere vulkanen, historische steden zoals Granada, een onaangetaste kustlijn en bovendien betaalbaar, veilig en (nog) rustig. Onlangs gingen zelfs een aantal luxeresorts open, een signaal dat Nicaragua klaar is voor meer.

Langs de Emerald Coast is Mukul Lodge nieuw. Slapen doe je in speciale bohios, een soort van luxeboomhutten die op 10 meter hoogte in het groen boven Playa Manzanillo werden opgetrokken. Zicht over de Pacific vanaf deze 60 m2 grote hutten met een glazen wand en een terras met plunge pool.

Mukul Resort is eigendom van Carlos Pellas, telg van een bekende Nicaraguaanse familie die zijn rijkdom verdiende aan suiker, rum en bankieren en zijn kennis die hij aan Stanford opdeed gebruikt om van dit resort een succes te maken. Zijn motto is low-impact met een voordeel voor de lokale gemeenschap rond het hotel.

mukulresort.com

De andere kant van Europa

Voor de been there, done that-reiziger zijn er in 2015 genoeg opties. Litouwen behoort vanaf 1 januari tot de eurozone, een reden te meer om misschien eens een weekend Vilnius op de agenda te zetten. Vanuit Brussel Charleroi vliegt low-coster Wizzair naar tal van bestemmingen zoals Skopje of Roemenië in het 'andere Europa'.

Ook interessant is de vrij nieuwe connectie tussen Brussels Airport en Belgrado met Air Serbia, perfect om deze onbekende hoofdstad een weekendje te ontdekken. Dat de stad in ontwikkeling is, bewijst het zopas geopende Radisson Blu, het eerste designhotel van de stad. Verder kun je in Servië betaalbaar skiën, spa's bezoeken, raften, bergbeklimmen en uit de bol gaan op populaire en goed georganiseerde muziekfestival zoals Exit in Novi Sad.

Het Vlaamse Asteria Expeditions organiseert een 12-daagse groepsreis door Armenië en Georgië.

www.asteriaexpeditions.be / wizzair.com / airserbia.com / radissonblu.com

Cabin Fever

De zucht naar eenzaamheid, schone lucht en pure natuur zet zich in 2015 verder door. De populaire Tumblr-website Cabin Porn is een mooi voorbeeld van hoe cabins en eenvoudige houten hutten supersexy kunnen zijn.

Een weekendje in een charmante en gezellige blokhut met eenvoudige voorzieningen maar met des te meer karakter, zit duidelijk in de lift. Op de website HomeAway, die meer dan een miljoen huurhuizen aanbiedt, is er ook een mooie selectie aan cabins en hutten. Een artistieke cabin huren in Joshua Tree te midden van de woestijn of een bijna ondergesneeuwde, houten blokhut in Noors Lapland voor de familie reserveren? Perfect om weer dichter bij elkaar te komen, weg van het digitale en snelle leven. Vooral de hipstergeneratie ziet wel iets in het concept om eventjes zelfvoorzienend te zijn op een plek waar je dichter en intenser bij de natuur bent.

cabinporn.com homeaway.nl