Direct naar artikelinhoud

Economie heeft nood aan vrouwen

Landen moeten wetgeving afschaffen die vrouwen verhindert te werken, zodat de economie kan profiteren van dat nieuwe aanbod op de arbeidsmarkt. Dat schrijft Christine Lagarde, voorzitter van het Internationaal Monetair Fonds (IMF).

Lagarde, de eerste vrouw aan het hoofd van het IMF, baseert zich voor haar scherpe blog (zie boven) op een recente studie van haar organisatie. Daarin is onderzocht welke wettelijke beperkingen vrouwen de toegang tot de arbeidsmarkt belemmeren.

90 procent van alle landen zou minstens één wet hebben die vrouwen verhindert te werken. Achtentwintig landen zouden meer dan tien van die wetten hebben. Het gaat bijvoorbeeld om vrouwen die toestemming moeten vragen aan hun man om te mogen werken, of wetten die vrouwen uitsluiten van bepaalde beroepen. Naast ethische bezwaren zijn er ook economische argumenten om die visie te verlaten. De helft van de landen die afscheid hebben genomen van een dergelijke wettelijke restrictie, zou de arbeidsparticipatie van vrouwen binnen de vijf jaar met zo'n 5 procent hebben zien stijgen.

Nog volgens het IMF zou een gelijkschakeling van vrouwen in de beroepsbevolking de economische groei stimuleren met 5 procent in de ontwikkelde landen en met ruim 30 procent in Afrikaanse landen. Dergelijke argumenten klinken nog overtuigender in tijden van wereldwijde groeivertraging, en in landen met een snel verouderende bevolking.

Het Europese continent scoort wereldwijd het beste op het vlak van gendergelijkheid. Al kan het in enkele Zuid- en Oost-Europese landen nog beter. Opvallend: van alle onderzochte landen scoort België het beste. Er zijn met andere woorden geen wettelijke drempels die vrouwen anders zouden behandelen.

9.000 miljard dollar

Afrikaanse landen komen het slechts uit het rapport. Een combinatie van lage lonen, lage participatie op de arbeidsmarkt en werkonzekerheid maakt vrouwen afhankelijker en zorgt voor een groter risico op verarming en geweld.

Economische ongelijkheid voor vrouwen kost een geschatte 9.000 miljard dollar in de derde wereld. Dat bedrag komt uit een rapport van de ngo ActionAid. Het rapport werd begin dit jaar nog besproken op het Wereld Economisch Forum in Davos, waar ook Lagarde aanwezig was.

Sinds haar aantreden als topvrouw van het IMF heeft zij het genderthema al verschillende keren hoog op de politieke en maatschappelijke agenda geplaatst. Toch vermijdt het IMF expliciete kritiek op landen zoals Mali en Jemen, die het slechtst scoren. Er is evenwel ook vooruitgang te merken. Landen als Kenia, Namibië en Peru hebben juridische wijzigingen doorgevoerd en er de vruchten van geplukt. "Het enige wat nodig is, is een paar wetten veranderen", schrijft Lagarde.