Direct naar artikelinhoud

Catalanen 'gaan Brussel vullen'

Zo'n 20.000 onafhankelijkheidsgezinde Catalanen trekken morgen door de Brusselse straten. Maar terwijl zij die dag in en rond het Europees Parlement hun zaak bepleiten, houden ongeveer 500 unionisten er vandaag al een congres. De politie nam alvast extra veiligheidsmaatregelen.

Met meer dan 200 bussen, 1.650 auto's en zelfs enkele vliegtuigen zijn onafhankelijkheidsgezinde Catalanen onderweg naar ons land. 'Voor vrede en vrijheid' staat te lezen op de officiële Facebook-pagina van het evenement, die voor de gelegenheid de titel 'Omplim Brussel.les' heeft meegekregen. De vertaling 'we gaan Brussel vullen' valt dan ook letterlijk op te vatten, als je bedenkt dat de Catalanen hier morgen met 20.000 zullen zijn.

"Ons initiatief is via de sociale media een hype geworden", zegt Pere Jordi Junqué, de woordvoerder van ANC, een van de twee organiserende bewegingen achter de betoging. "In enkele dagen hadden we al 90.000 mensen die ons via sociale media volgden. Met de betoging willen we druk zetten op Europa om haar houding ten aanzien van de Catalaanse kwestie te veranderen."

Ook Carles Puigdemont, de afgezette president van Catalonië zal van de partij zijn. Of hij ook het woord neemt tijdens de betoging is niet duidelijk. Wie wel de massa toespreekt, is Peter Luykx, parlementslid voor N-VA. "De onafhankelijkheid is niet de inzet van de betoging", zegt hij. "Wel vragen we de vrijlating van de politieke gevangenen in Spanje, met name de voorzitters van de organisaties Omnium en ANC en van Oriol Junqueras, de voormalige Catalaanse vicepresident. De EU kan daarvoor druk zetten op de Spaanse regering."

Met steun van de Vlaamse volksbeweging

In Brussel zijn alle 18.000 hotelkamers ondertussen volgeboekt, zo heeft de Brusselse hotelorganisatie BHA al laten weten. Voor de praktische kant van de organisatie krijgen de Catalanen hulp van de Vlaamse Volksbeweging, die onder meer gastgezinnen regelt. "Het is inderdaad onze hoofdtaak om ongeveer duizend mensen te slapen te leggen bij gastgezinnen of in zaaltjes verspreid over heel Vlaanderen", zegt Steven Vergauwen. "Maar het grootste deel van de Catalanen zal morgen niet in ons land overnachten. Zij keren direct per bus of per auto terug."

De demonstranten zullen zich morgen van het Jubelpark naar de Europese wijk begeven via de Etterbeeksesteenweg. Het is nu al duidelijk dat de betoging, die om half twaalf van start gaat, een pak verkeershinder zal veroorzaken. "Het verkeer zal omgeleid worden, maar we doen ons best om zoveel mogelijk informatie over de verkeershinder te verstrekken", zegt woordvoerder Ilse Van de Keere van de Brusselse politie.

Of er gevreesd wordt voor rellen, zoals we die de voorbije weken in Brussel al drie keer hebben gezien, wil de woordvoerder niet zeggen, al zijn er wel speciale veiligheidsmaatregelen genomen. De betoging is dan ook niet helemaal zonder risico, zo lijkt het. Want terwijl de Catalaanse separatisten morgen pas door de hoofdstad trekken (en een congres houden in het Europees Parlement), houden de Catalaanse unionisten er vandaag al voor de tweede dag een bijeenkomst. Met de steun van parlementsleden van twee Europese fracties (EVP en ALDE) wordt er gesproken over Spaanse politiek en over de grondwet, waarvan de unionisten beweren dat de separatisten die overtreden.

Wanhoopspoging

"Zes december is de dag van de Spaanse grondwet", zegt Adriana Florit van het unionistische Societat Civil Catalana. "Dat is een officiële feestdag in Spanje. Woensdag gaan we met zo'n 500 tot 1.000 betogen voor het Europees Parlement voor de eenheid van Spanje en tegen de onwettige onafhankelijkheidsverklaring."

Volgens Hendrik Vos, professor Europese Studies (UGent) valt echter sterk te betwijfelen dat de massabetoging en de conferentie van morgen nog iets zullen uithalen. Uiteindelijk richten alle partijen zich nu op de Catalaanse verkiezingen van 21 december en probeert de Spaanse regering de situatie zo veel mogelijk te de-escaleren. Opiniepeilingen voorspellen alvast dat voor- en tegenstanders van de onafhankelijkheid erg aan elkaar gewaagd zijn.

"Maar de Catalaanse onafhankelijkheid is eigenlijk niet meer aan de orde", zegt Vos. "Internationaal bekeken is er geen enkele regering die dit steunt en dat de betogers niet ontvangen worden door Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker of Europees president Donald Tusk is daarin veelzeggend. De betoging is dan ook meer een wanhoopspoging, een slag in het water van een beweging die door de internationale politiek al totaal vernederd is."