Direct naar artikelinhoud

'Veel denkwerk komt er bij Peter niet aan te pas'

Misschien kent u haar van die omhelzing in Richmond, waar Peter Sagan in september wereldkampioen werd. Of van de 'Grease'-spoof die ze samen maakten. Zo niet, maak kennis met Katarina Smolkova (28), mevrouw Peter Sagan.

Het is een heldentocht geweest naar Lido di Camaiore, zegt Katarina Smolkova. We schrijven 8 maart, de start van de Tirreno-Adriatico. Haar tijd met Peter Sagan is afgemeten, zegt ze. Maar dat neemt ze er wel bij. "Peter is tweehonderd dagen per jaar onderweg. Ik wil Peter en dit is het leven dat Peter leidt. Dus er is geen weg omheen. Als ik Peter wil zien, moet ik reizen. Ik hou van reizen, ik ben altijd onderweg."

Katarina Smolkova reisde al toen ze een masteropleiding Finance and Banking volgde. Dat diploma haalde ze na studies in Slowakije, Rotterdam en Praag. En nadat ze, eenmaal afgestudeerd, acht maanden voor DHL in Praag had gewerkt, besloot ze weer te gaan reizen. "Ik ben naar Sydney vertrokken. Ik had een studentenvisum en ik heb daar een jaar gewoond en gewerkt. Ik reisde wat tussendoor en daarna keerde ik naar Europa terug."

Dat was drie jaar geleden. Toen ontmoette ze Peter Sagan. "Mijn broer kwam me oppikken. Voor we naar huis gingen, moest hij nog bij een klant langs. Dat bleek Peter te zijn. We hebben een bouwonderneming thuis en hij wilde verbouwingen doen. Ik had wel van hem gehoord, ik wist dat hij een wielrenner was. Voor mij was dat een onbekende wereld. De Tour en Lance Armstrong, verder ging dat niet."

"Dan ben ik er toch achter gekomen dat Peter redelijk goed was. Hij is niet iemand die zegt: 'Hallo, ik ben Peter. Ik ben de beste.' Dat is hij natuurlijk wel. Bij onze eerste ontmoeting wist ik wel dat hij niet is als alle anderen. Hij doet zich niet beter voor dan hij is. Hij is niet de man die een stoel voor je bijschuift." Dat het zes maanden duurde voor ze hem haar nummer gaf? "Ja, zo makkelijk gaat dat niet", lacht ze. "Enfin, na een half jaar waren we een stel."

Na anderhalf jaar besloten ze te trouwen. Dat huwelijk vond in november vorig jaar plaats. De nodige pracht en praal kwamen eraan te pas. Sagan doste zich uit als een tsaar, Katarina vervulde een glansrol naast hem.

Over de hekkens

Een Grease-imitatie op YouTube met hij in de rol van John Travolta en zij als mannenverslindster Olivia Newton-John: het echtpaar Sagan houdt wel van een beetje vermaak in het leven. "Peter is een filmfan, dat weet iedereen. Een filmcarrière? Wie weet. Hij houdt van acteren. In Slowakije heeft hij een paar commercials gedaan. Hij is daar eigenlijk wel goed in. Peter is goed in alles wat hij doet."

Zo werd hij vorig jaar de beste wielrenner ter wereld. Achter de nadarafsluiting keek Katarina verrukt toe. Toen werd het haar te machtig. "Ik had alle denkbare pasjes en toch mocht ik niet tot bij hem. Dan ben ik maar over de afsluiting geklommen."

Zijn carrière gaat voor alles. Zelfs wanneer die het zelf niet altijd zo ernstig lijkt te nemen met dat wielrennen van hem. Zoals die keer toen hij een podiummeisje in de billen kneep. "Toen waren we nog niet samen. Ik zie er niets verkeerd in. Het was gewoon fun." Of wanneer hij beslist om zijn benen niet te scheren. "Ik heb hem niet gevraagd om dat niet te doen. Ik weet ook niet waarom hij dat deed. Het is gewoon Peter. Er zit maar weinig denkwerk achter."