Direct naar artikelinhoud

Revival van de Ku Klux Klan

DOCU KKK: The Fight for White Supremacy Zondag 10 april, 21u, Discovery Channel

Ze steken kruisen in brand, hullen zich in lange gewaden en lopen rond met witte puntkappen op hun kop. Maar de leden van de Ku Klux Klan zijn vooral fanatieke racisten die de superioriteit van het blanke ras prediken en daarbij niet terugdeinzen voor geweld.

De organisatie mag dan officieel niet meer bestaan, overal in de VS proberen geheime splintergroepen nog steeds dat verwerpelijke gedachtegoed te propageren. Zoals The Loyal White Knights, die in het diepe zuiden vurig hopen op een rassenoorlog die voor eens en voor altijd de blanke heerschappij moet vestigen.

De Amerikaanse filmmaker Dan Murdoch drong door tot de kern van het racistische clubje en praatte met leiders en leden over hun idealen, geheime rituelen en de zin en onzin van witte puntmutsen.

Pikant detail: tijdens de opnames werden de VS opgeschrikt door de massamoord op negen zwarte kerkgangers, wat leidde tot een confrontatie met The New Black Panthers.

Schokkende en bijzonder expliciete documentaire (2015) over een stelletje gevaarlijke gekken die zich laten leiden door onverholen rassenhaat.