Direct naar artikelinhoud

Vuilnismannetjes veroveren Oostende

Vuilnismannen heersen dezer dagen over Oostende. Niet dat ze de badstad proper houden: de ondeugende figuurtjes van straatartiest Jaune doen net het tegenovergestelde, in het kader van het kunstenfestival The Crystal Ship.

Vanaf morgen is Oostende één groot openluchtmuseum dankzij The Crystal Ship, een evenement rond kunst in de openbare ruimte. De voorbije twee weken was de badplaats het canvas voor straatartiesten van over de hele wereld.

Het resultaat: gigantische muurschilderingen en fantastische installaties die een artistiek parcours vormen in de binnenstad. De vuilnismannetjes van Jaune zijn de onbetwiste publiekslievelingen. Soms varen ze door een zee van vuilniszakken, elders in de stad geeft een vuilnisman de planten water en leunt er eentje op een verbodsbord. De vuilnismannen zijn ook al in Roeselare, Antwerpen en Brussel te zien, maar het is de eerste keer dat ze met zoveel tegelijk een stad veroveren.

De mensen die hun gevels ter beschikking stelden, zijn stuk voor stuk dolenthousiast. "Het is super. Ik heb carte blanche gegeven", klinkt het. "Ik zag de kunstenaar hier werken en heb gevraagd of hij mijn gevel ook wilde doen. Het resultaat is meer dan geslaagd."

Straatartiest Jaune werkt enkel met vuilnismannetjes. "Ik heb zelf een zomer als vuilnisman gewerkt in de straten van Brussel en het viel me op dat we, ondanks de fluokledij, onzichtbaar waren voor veel voorbijgangers."

Jaune probeert heel wat humor in zijn werk te steken. "Zware thema's wil ik graag verpakken in een leuk jasje. Ik ben een vrolijk persoon en er is al zo veel slecht nieuws dat op ons afkomt."

The Crystal Ship wordt morgen ingehuldigd met een fiets- en wandelroute