Direct naar artikelinhoud

Zoon van 'baas der maffiabazen' praat op tv

Is de Italiaanse staatszender Rai 'de huiskamer van de maffia' geworden? Die beschuldiging klinkt in Italië na de omstreden tv-uitzending waarin de jongste zoon van Toto Riina, de beruchte 'baas der bazen' van de Siciliaanse maffia, uitgebreid zijn verhaal mocht doen.

"Voor het eerst kunnen we ontdekken hoe een echte maffiafamilie is en leeft. We willen dat verhaal vertellen. Daarom hebben wij dit gesprek", verklaarde presentator Bruno Vespa ter introductie van het interview met Giuseppe 'Salvo' Riina, die zelf bijna negen jaar achter de tralies zat voor zijn lidmaatschap van de Cosa Nostra en voor afpersing.

Op dat moment was er in Italië al een storm van protest opgelaaid tegen de uitzending van het interview met Riina in het programma Porta a Porta. Anti-maffia-organisaties, familie van slachtoffers, de Italiaanse persvereniging en partijleden van premier Matteo Renzi spreken er schande van dat een podium is geboden aan de maffiose zoon van de baas van de clan der Corleonesi.

Negationisme

Rosy Bindi, hoofd van de parlementaire commissie tegen de maffia, beschuldigt de Rai van "negationisme van de maffia". Fijntjes werd erop gewezen dat de staatsomroep afgelopen september ook al de dochter en neef van de Romeinse maffiabaas Vittorio Casamonica te gast had. Casamonica had enkele weken ervoor een pompeuze uitvaart gekregen met onder meer de muziek van The Godfather en een met goud afgezette lijkwagen.

Nul spijt

Maar waar Casamonica vooral een lokale crimineel was, geldt Toto Riina als een van de beruchtste misdadigers van Italië. 'La Belva' ('Het Beest') zit dertienmaal levenslang uit voor onder meer de moorden op de antimaffiarechters Giovanni Falcone en Paolo Borsellino begin jaren 90. Tijdens de uitzending werd zoon Salvo geconfronteerd met de beelden van de enorme kraters die de autobommen destijds achterlieten. "Ik kan mij deze beelden herinneren. Ik weet nog dat ik thuiskwam en mijn vader zwijgend naar de speciale journaaluitzending zat te kijken."

Het was een van de inkijkjes die Salvo Riina gaf van zijn jeugd en zijn vader, die hij naar eigen zeggen "enorm moet missen". Toen presentator Vespa de vele veroordelingen voor Riina opmerkte, was Salvo resoluut: "Ik hou van mijn vader. Het is niet aan mij om hem of de daden die hem worden toegeschreven te veroordelen. Dat heeft de Italiaanse staat gedaan."

Nergens klonk bij Salvo berouw. Zoals spijt ook niet doorklinkt in zijn boek Riina family life, dat sinds donderdag te koop is. De Rai-leiding is intussen ontboden voor een gesprek met de parlementaire commissie tegen de maffia. (VK)