Direct naar artikelinhoud

Veel problemen door te weinig personeel

'Als je niet in het gareel loopt zijn de gevolgen heel ernstig'
Geïnterneerde Johan in een brief

'Je wordt vanwege futiliteiten opgesloten in je kamer'
Geïnterneerde Michel in een brief

'De patiënten zijn de dupe van het wanbeleid'
Anoniem personeelslid

Verschillende patiënten maar ook personeelsleden van het Forensisch Psychiatrisch Centrum Gent (FPC Gent) klagen de slechte leef- en werkomstandigheden aan. In een resem brieven getuigen geïnterneerden hoe ze bij het minste conflict met de staf weken op hun kamer moeten blijven.

Ook personeelsleden geven aan dat de krappe bezetting voor ongelofelijk veel problemen zorgt en dat hierdoor geregeld de veiligheid in gedrang komt. De voorbije weken zouden opnieuw enkele ernstige incidenten zijn voorgevallen. Zo vond er enkele weken geleden een zelfdoding plaats en viel een man met een mes een verpleegpost binnen.

De vakbonden zijn alvast van plan om op 4 oktober een gezamenlijk plan uit te werken. "Het personeelstekort is acuut", zegt ACV-secretaris Bert Spitaels. "Ze slagen er niet in om de uurroosters rond te krijgen, met alle gevolgen van dien. De minimale bezetting wordt niet altijd gehaald."

In een reactie benadrukt FPC Gent dat het gaat om patiënten met een lang voortraject, hoog veiligheidsrisico en ernstige psychiatrische aandoeningen, waardoor het soms nodig is hen te 'stabiliseren'.

► 10