Direct naar artikelinhoud

Het nieuwsbericht, versie 2.0

Oudejaarsnacht in Keulen is allang van de voorpagina's verdreven, maar het politieonderzoek liep intussen gewoon door. Hoe zou een nieuwsbericht over deze nacht er met de kennis van nu uitzien?


Ten minste 130 jonge mannen hebben tijdens een drukke en onrustige oudejaarsavond in Keulen honderden vrouwen beroofd en aangerand. Tot nu toe zijn 31 mannen geïdentificeerd als verdachte van seksueel geweld.

Een onderbezette, ongecoördineerde verzameling van diensten betrokken bij de ordehandhaving wist niet adequaat op deze situatie te reageren.

De openbaar aanklager van Keulen, Ulrich Bremer, laat desgevraagd weten dat zich nu in totaal 1.215 slachtoffers hebben gemeld. 487 van hen deden aangifte van seksueel geweld, waaronder seksueel getinte opmerkingen, aanranding en verkrachting.

De politie onderzoekt momenteel 21 gevallen van verkrachting en pogingen tot verkrachting gedurende oudejaarsnacht. "De verkrachtingen betreffen geen penetratie met de geslachtsdelen, maar penetratie van de genitaliën met de vingers, dat volgens de Duitse wet ook onder verkrachting valt", legt Bremer uit.

De lijst met misdrijven omvat verder diefstal en verzet tegen de politie.

De meerderheid van deze 130 verdachten is in Duitsland aangekomen in 2015. Het betreft mannen uit Marokko (42 verdachten), Algerije (39), Irak (17), Syrië (9) en Duitsland (7), Tunesië (2), Libanon (2), Libië (2) en Afghanistan, Montenegro, Iran, Eritrea, India, Egypte, Hongarije, Spanje en Albanië (1). Van één verdachte is de nationaliteit onbekend.

Gegevens van de Keulse politie tonen aan dat Noord-Afrikaanse nieuwkomers (met weinig kans op een verblijfsvergunning) vaker misdaden plegen dan asielzoekers uit oorlogsgebieden. 40 procent van de Noord-Afrikanen in Keulen pleegt een misdaad in het eerste jaar in Duitsland, terwijl dit bij Syriërs 0,5 procent is.

De Keulse politie is al drie jaar op de hoogte van het feit dat deze groep Noord-Afrikanen veel overlast veroorzaakt.

De incidenten konden plaatsvinden omdat de diensten betrokken bij de ordehandhaving onvoldoende met elkaar samenwerkten. Het bleek moeilijk de inzet van de drie verschillende autoriteiten - de deelstaatpolitie, de federale politie en de gemeentelijke handhaving - te coördineren. Hierdoor was de politieaanwezigheid tijdens de nacht op cruciale momenten te laag.

Bremer geeft aan dat van "georganiseerde misdaad" geen sprake lijkt, maar dat de volledige waarheid waarschijnlijk nooit helemaal boven water komt vanwege een gebrek aan bewijs. "Het wordt nog moeilijk verdachten hiervoor veroordeeld te krijgen."