Direct naar artikelinhoud

Ook met een steunverband mag je pronken

Lymfoedeem treft 15 procent van alle kankerpatiënten. Die hebben dan last van dikke armen of benen. Archilelijke steunkousen zijn een deel van de behandeling. 'Maar schoonheid is net het medicijn.'

"Ik heb een internationale modeontwerper links laten liggen om modieuze steunkousen te ontwerpen", zegt textielontwerpster Lotte Martens. De wereldvermaarde modeontwerper moest plaatsmaken nadat ze het verhaal van Stefanie had gehoord.

Martens had de jonge vrouw op een feestje ontmoet. Ze vertelde dat ze net borstkanker had overwonnen, maar dat ze diep ongelukkig was. Ze droeg een mooie jurk, haar arm zat in een vleeskleurig steunverband gewikkeld. Het gevolg van de ziekte lymfoedeem. "En die is veel erger dan de kanker die ik overwon", vertelde ze Martens.

Het verhaal greep de ontwerpster zo aan dat ze die avond nog een steunverband mee naar huis nam en ermee begon te experimenteren. Geen stof die Martens niet kan laten bedrukken met leuke motiefjes. Dus waarom geen steunverbanden bedrukken? "Waarom moeten die - en mijn excuses dat ik het zeg - zo lelijk zijn? Waarom kunnen we die steunverbanden niet zien als een accessoire? Als een juweel?"

Chronisch

"Lymfoedeem is een chronische zwelling van een deel van het lichaam, meestal gaat het om de armen en benen", vertelt Liesbeth Vandermeeren, verantwoordelijke van de Kliniek voor Lymfologie van Brussel en voorzitter van BeLymph, een organisatie die kennis verzamelt en deelt over de chronische ziekte.

De zwellingen zijn het gevolg van een slecht werkend lymfestelsel, dat een cruciale rol vervult in ons lichaam. "Je kan het zien als het rioolsysteem van het menselijk lichaam", zegt Vandermeeren. "Het teveel aan vocht, moleculen en alle soorten cellen wordt via het systeem afgevoerd. Elke groep lymfeklieren draineert verschillende aanliggende gebieden in ons lichaam. Zo draineert de arm zich in dezelfde lymfeklieren als de borst. Het been draineert zich in dezelfde lymfeklieren als de genitale organen."

Operaties, radio- of chemotherapie kunnen het lymfestelsel aantasten, met alle gevolgen van dien. Ongeveer 15 procent van alle kankerpatiënten wordt geconfronteerd met de chronische ziekte.

En daar valt heel weinig aan te doen. "Ik moet normaal vijf keer per week naar de kinesist om mijn arm te laten masseren of bandageren. Ik kan nu al met moeite mijn arm hoger dan 45 graden tillen", vertelt Kathleen Van Parys, die haar rechterarm altijd verstopt onder een sjaal.

Lingeriesetje

Steunkousen zijn belangrijk in de behandeling. Ze zorgen dat het effect van kinesitherapie langer duurt. Om goed te werken, moeten ze op maat gemaakt worden.

Martens gaat de steunkousen voor haar nieuwe label Beaufort niet zelf produceren. "De stoffen zijn perfect functioneel, wij voegen met motieven een extraatje toe." Zo is er een zwarte versie met gouden driehoekjes aan het uiteinde, of een meer neutraal exemplaar met koperen, blinkende lijnen. Je zal het pakketje ook in een doosje ontvangen, als ware het een nieuw lingeriesetje.

Allemaal kleine details die mensen moeten helpen om hun steunkousen consequenter te dragen. "Steunverbanden geven mensen het stigma van abnormaal te zijn. Mensen die ze ontmoeten, durven niet te praten over het verband of vragen meteen of ze zich verbrand hebben." Dat wil Martens veranderen: "Wat als mensen het gesprek nu eens zouden aanheffen met hoe mooi ze die sleeve vinden?"

Volgens haar research gaat het niet enkel over gevoel. "Mensen zouden hun steunkous meer dragen, waardoor ze meer controle krijgen over hun aandoening. De stress die wegvalt en de positieve emoties die erbij horen, zorgen voor een betere fysieke en mentale gezondheid." Of hoe schoonheid ook een medicijn kan zijn.

"We hopen ze in februari 2018 te kunnen lanceren. Nu zitten we nog in een testfase. We zoeken zoveel mogelijk ambassadeurs die ons kunnen helpen de steunkousen helemaal op punt te zetten."