Direct naar artikelinhoud

Marvelous Nakamba (23) De onverzettelijke

Waar Club Brugge zich de jongste jaren als lammetjes naar de slachtbank liet leiden, heeft het er nu een extra wapen bij. Zomeraankoop Marvelous Nakamba is altijd op de afspraak en niet te passeren. De talisman van de leider.

Vier jaar oud was hij, Marvelous Nakamba, toen Club Brugge een laatste keer kon zegevieren in het Astridpark. Negentien jaar later rekent blauw-zwart op de onverzettelijke Zimbabwaan, die bij de beste transfers van de Bruggelingen in het laatste decennium mag gerekend worden. Van boegbeeld Timmy Simons is er allang geen sprake meer en als de handen in het Jan Breydelstadion de jongste tijd niet voor Ruud Vormer op elkaar gaan, is het veelal voor de van Vitesse overgenomen speler.

Een rivalenstrijd tussen Anderlecht en Club Brugge, dat begint op het middenveld. Maar Hans Vanaken was in dienst van Club nooit goed in Brussel en vorig seizoen zakte zelfs Vormer door het ijs - getuige daarvan zijn twee gele kaarten en vroege uitsluiting. Nu mag Club hopen dat het met Nakamba deze keer wel zijn mannetje staat.

"Club heeft dit seizoen het beste middenveld met Vanaken, Vormer en Nakamba", weet analist Aad de Mos. "Hij is een balafpakker, die vervolgens goed inlevert bij Vanaken of de spitsen. Als iedereen in vorm is, kan hij het ook belopen. Nakamba zorgt voor een bepaalde balans: er is voor het eerst sinds lang geen vraag meer naar Simons."

Technisch directeur van Vitesse, Mo Allach, die samen met zijn scoutingcel Nakamba in 2014 bij het tweede elftal van het Franse Nancy ging ophalen, weet als geen ander wat hij in een topduel voor een team kan betekenen. "Hij kan een team en de individualisten sterker maken. Creatieve spelers optimaal laten renderen, daarin was hij bepalend. Ook in topwedstrijden, hoor."

Te goed voor België

De Mos miskent de waarde van Nakamba niet, toch betwijfelt hij of Club Anderlecht kan afstoppen. "Club heeft mij enorm ontgoocheld in Genk. Als de thuisploeg aanvalt en het tempo opkrikt, krijgen ze het voetballend moeilijk. Na die wanprestatie in Parijs zal Anderlecht wel aan de bel trekken. Club wil na al die jaren winnen, maar voor Anderlecht is het stilaan de laatste kans."

De cijfers van Nakamba doen dan weer geloven dat hij zondag wél kan heersen op het middenveld. Met gemiddeld 7 intercepties en 10 recuperaties van verloren ballen per wedstrijd doet niemand in België beter. Met zijn passingpercentage van 86 moet hij enkel voor Genk-middenvelder Sander Berge (91 procent) onderdoen. "Leuk om te horen", meent Allach opnieuw. "Bij ons kwam hij binnen als een ruwe diamant. Eerst hebben we veel energie in het verdedigende aspect gestoken, daarna in het offensieve. Hij was als een vat uranium: heel energiek zonder de bal, maar helaas ook even energiek met de bal. In balbezit heeft hij in zijn laatste jaar bij Vitesse enorme stappen gezet en die lijn trekt hij blijkbaar door."

Nakamba lijkt na enkele maanden al te goed voor België, al is de vraag of hij straks de stap kan zetten naar een topcompetitie. Een handvol Engels clubs heeft de Zimbabwaan in ieder geval al op de radar.

"Nakamba is een bij uitstek geschikte speler voor de Premier League", stelt ontdekker Allach weer. "Maar soms moet je niet te snel gaan. Nog één jaartje bij Brugge zou hem goed doen." De Mos: "Die competitie lijkt hem te liggen, maar dan moet zijn handelingssnelheid wel fors omhoog. Ik zou hem eerst eens met Club willen zien in de Champions League volgend jaar."