Direct naar artikelinhoud

Verbod op transgenders in Amerikaans leger

Met enkele tweets kondigt president Donald Trump aan dat transgenders voortaan niet meer welkom zijn in het Amerikaanse leger.

De president van de Verenigde Staten schrijft dat hij zijn beslissing nam na overleg met zijn generaals en militaire experts. Transgenders wegen volgens hem op het leger, waarvan de militairen "gefocust moeten zijn op het behalen van een beslissende en verpletterende overwinning." Trump klaagt ook over de medische kosten die gepaard gaan met geslachtsoperaties.

Daarmee herroept Trump de beslissing van de Obama-administratie van nog geen jaar geleden die transgendermilitairen toestond om openlijk voor hun genderidentiteit uit te komen.

Volgens de studiegroep RAND Corporation zouden van de 1,3 miljoen militairen 2.450 transgender zijn. De medische kosten voor deze groep zouden slechts een minuscuul deel van het totale defensiebudget vertegenwoordigen.

Zoals verwacht komt er hevige kritiek op het verbod dat de president uitvaardigt. Met name de American Civil Liberties Union zegt dat transgenders in het leger meer respect en een betere behandeling verdienen.

De beroemdste transgendermilitair in het Amerikaanse leger was Chelsea - voordien Bradley - Manning. Zij werd omwille van het doorspelen van informatie aan Wikileaks uit het leger ontslagen en gearresteerd.