Direct naar artikelinhoud

President Macron nodigt Libanese ex-premier Hariri in Frankrijk uit

De naar eigen zeggen afgetreden Libanese premier Saad al-Hariri komt naar Frankrijk. President Emmanuel Macron heeft Hariri en zijn gezin daarvoor uitgenodigd.

Macron heeft de Saudische kroonprins Mohammed bin Salman en Hariri zelf al gebeld over het aanbod, zo stelt het presidentieel paleis in Parijs. De Franse minister van Buitenlandse Zaken, Jean-Yves Le Drian, krijgt Hariri vandaag te spreken.

Het Libanese staatshoofd Michel Aoun had Saudi-Arabië, vanwaaruit Hariri zijn ontslag bekendmaakte, er gisteren nog van beschuldigd dat het Hariri 'vasthield' in het land. "Niets rechtvaardigt dat Hariri niet na twaalf dagen zou terugkeren. We zijn dus van oordeel dat hij wordt vastgehouden, wat tegen de conventie van Wenen indruist", luidt het in de tweet.

Geen politiek asiel

Hariri zelf heeft al gezegd dat hij vrij is en 'zeer binnenkort' zal terugkeren naar zijn land. "We kunnen geen beslissing nemen over een ontslag dat aangekondigd is in het buitenland", zegt Aoun in een andere tweet. "Hij moet terugkeren om zijn ontslag in te dienen, op zijn beslissing terug te komen of te discussiëren over zijn redenen."

Macron gaf wel al te kennen dat de uitnodiging geen politiek asiel voor Hariri betekent. "Helemaal niet", verklaarde de president tegenover journalisten in Bonn. "Ik hoop dat Libanon stabiel blijft. We hebben een sterk Libanon nodig waarvan de territoriale integriteit wordt gerespecteerd. We hebben leiders nodig die vrij zijn om hun eigen keuzes te maken en vrijuit te spreken."

Eerder drukte de Franse president al de wens uit dat Hariri nogmaals zou bevestigen dat hij vrijwillig opstapte als eerste minister van Libanon.