Direct naar artikelinhoud

Ontspruitend talent

Ze rijzen in de hoofdstad als paddenstoelen - of spruitjes - uit de grond: jong talent uit de meest uiteenlopende sectoren. Geboren en getogen of er, al dan niet gepland, een thuis gevonden. Zeven jonge namen uit Brussel om in het oog te houden.

HIPHOPCOLLECTIEF STIKSTOF

Jasper 'Jazz' De Ridder, Joris 'DJ Vega' Ghysens, Maxim 'Rosko' Lammens, Paulo 'Astrofisiks' Rietjens, Gorik 'Omar G' van Oudheusden

Het zevende element op de tabel van Mendeljev heeft bij jonge Brusselaars al lang niets meer te maken met muffe chemielessen. Stikstof staat voor hiphop vol donkere beats en rapteksten waarin onze hoofdstad en het leven erin voorop staan.

"Rappen over Brussel is geen drang, da's gewoon logisch", zegt Gorik van Oudsheusden, die spreekt in naam van de hele groep. "Het is de comfortzone die we om ons heen opbouwden. Stikstof is ook meer dan gewoon rappen. We zijn een vriendenkring, een bende, die op een boogscheut van elkaar woont. We hangen lekker in de hoofdstad van ons klein, maar o zo raar land, en proberen zoveel mogelijk te blaffen."

En blaffen doen ze, de Stikstof-leden die allemaal tussen de 24 en 29 jaar oud zijn, en opgroeiden in de verschillende Brusselse deelgemeenten. Ze hebben hun drukste zomer tot nu toe voor de boeg: een tweede keer op Couleur Café, een eerste keer op Dour, in juni zijn ze te gast in muziekprogramma pop-O-rama op Canvas en vervolgens spelen ze het voorprogramma van Cypress Hill in de AB, waar ze eerder ook al voor The Black Box Revelation speelden.

Onder die snelle evolutie blijven ze schijnbaar rustig. Gorik: "We geraken overal, da's goed he. Maar dat wil niet zeggen dat we enkel nog op grote podia willen staan. Als een jeugdhuis met een goeie sound system ons uitnodigt, want goed geluid gaat natuurlijk voorop, dan gaan we daar nog steeds heel graag op in. Die focus willen we behouden.

"We zijn gewoon heel veel plezier aan het maken en dat voel je. Als we zo lang mogelijk kunnen doen wat we nu doen, blijven flowen, is het goed. Natuurlijk zouden we wel evenveel als politici willen verdienen, maar misschien kunnen we er op een dag met onze muziek voor zorgen dat zij minder verdienen, en dat anderen daardoor de kans krijgen om meer te creëren. Wie weet."

De groep, wiens zwarte stickers met witte N, het stikstofsymbool, letterlijk de hele stad sieren, bracht onlangs een tweede album uit op Frontal, hun eigen label: "We gaan niet met onze albums leuren, steken er geen gratis downloadlinks bij. We brengen uit in eigen beheer en op onze eigen manier. Dus wie ons wil horen, komt ons maar zoeken." Een typisch vleugje Brusselse tire ton plan, zeg maar.



stikstofbrussel.be Elke donderdag tussen 22 en 23 uur presenteren de heren van Stikstof hun radioprogramma Frontal op radiozender Bruzz