Direct naar artikelinhoud

Vroeger was echt niet alles beter

De redactie van De Morgen zet de blik op oneindig. Vandaag: Jan Debackere over kindertelevisie vroeger en nu.

Eén heette nog TV1 en het zendschema was gevuld met programma's als Neighbours, Schwarzwaldkliniken Matlock. Van Blokkenwas nog geen sprake, maar Ben Crabbé had met Topscoreal een dagelijks taalquizje.

En dan was er Panorama, dat toen nog al zijn letters had en een lange reportage uitzond over "De Bokspartij", een niet zo lieflijke bijnaam voor het Vlaams Belang dat toen nog gewoon Vlaams Blok heette.

26 november 1992 was het, en toch zou de BRT die avond een beetje geschiedenis schrijven. Niet met het kleurrijke hemdje van Ben Crabbé, maar wel met Dag Sinterklaas. Om kwart voor zes trok Bart Peeters voor de eerste keer naar het kasteel van de Sint in Spanje en leerde hij waarom het paard van Sinterklaas Slecht-Weer-Vandaag heet. En niet Amerigo, laat dat voor eens en voor altijd duidelijk zijn.

Had Bart Peeters toen kunnen vermoeden dat we een kwarteeuw later nog altijd naar Dag Sinterklaaszouden kijken? Zwarte Piet mag dan nog helemaal zwart zijn, met blinkende oorbellen en rood gestifte lippen, kinderen - en stiekem ook hun ouders - smullen er nog steeds van. Een heerlijk brokje tijdloze televisie is het, dat je nu zomaar kunt bingewatchen via VRT NU. Nee, dat had Bart Peeters nooit kunnen vermoeden.

Explosie van kinderzenders

Alleen, is het niet een beetje vreemd dat we nu nog naar zo'n oud programma kijken? Is er dan echt geen goed sinterklaasprogramma meer gemaakt sindsdien? Nee dus. Geen moderne tegenhanger overtreft de humor van Dag Sinterklaas, tenzij de jaarlijkse intrede van diezelfde Sint. Maar wat dan van al die andere oude kinderprogramma's die je op VRT NU kan bekijken om de twintigste verjaardag van Ketnet te vieren? Liegebeest, Postbus X, W817, En daarmee Basta!, Spring,...

Voer voor nostalgische twintigers en dertigers uiteraard, maar zouden de kinderen er nu ook nog naar kijken? Die hebben toch meer dan genoeg aanbod met de explosie van kinderzenders die er de voorbije jaren geweest is?

Ja dus, of toch zeker als het over W817gaat. Sinds Ketnet die reeks opnieuw in het schema stopte, weet de achtjarige zoon steeds wat die wat vreemde Akke nu weer gedaan heeft en op wie Birgit of Zoë nu weer verliefd zijn. Dat de reeks bijna twintig jaar geleden voor het eerst op het scherm kwam? De zoon weet het wellicht niet eens. Hij volgt het met even veel plezier als 4eVeR, waar tieners wel al met de smartphone in de hand leven. Andere tijden, zelfde jongerenproblemen.

Kinderpopgroepje

Alleen heeft lang niet alles de tand des tijds overleefd. Springblijkt niet meer dan een ouderwetse versie vanGhost Rockers en binnen tien jaar is er ongetwijfeld een nieuw kinderpopgroepje dat even weinig legendarische muziek zal maken.

Voor Postbus X houden we ons hart vast, want voorgangerMerlina bleek alle parafixen ten spijt echt niet meer te behappen. Compleet gedateerd, met zelfs voor kinderen ongeloofwaardige verhalen. Want welke boevenbende zet in koeien van letters zijn eigen naam op hun busje? Nee, vroeger was echt niet alles beter.