Direct naar artikelinhoud

Genderneutrale toiletten zijn 'efficiënter' dan opdeling man-vrouw

Genderneutrale toiletten zorgen niet alleen voor sociale gelijkheid, maar ook voor ruimtebesparing en kortere wachtrijen. Dat stellen UGent-onderzoekers in een nieuwe studie.

"Niet praktisch, en efficiënt al evenmin", zo bestempelen onderzoekers Wouter Rogiest en Kurt Van Hautegem (UGent) in een opiniestuk op Knack.be de verplichte opdeling in mannen- en vrouwen-wc's op de werkvloer. Het Koninklijk Besluit Arbeidsplaatsen eist een toilet per 15 personeelsleden en dat voor elk geslacht apart.

Hopeloos verouderd, menen de onderzoekers. Het jaagt start-ups en kleine ondernemingen nodeloos op kosten. Voor hele grote bedrijven zorgt die regelgeving dan weer voor een excessieve overdaad aan toiletten, die potentiële kantoorruimte inneemt. Daarvoor beroepen Rogiest en Van Hautegem zich op de 'wachtlijntheorie': de nood aan capaciteit stijgt niet lineair met de grootte van de groep.

Schofferend

Bovendien toonden de twee in juni al aan dat genderneutrale toiletten een aanzienlijke daling in de wachttijden voor vrouwen kunnen teweegbrengen, terwijl mannen nauwelijks iets langer moeten wachten. "Heeft het zin om mensen op te delen als dat niet strikt nodig is, en soms schofferend", vragen ze zich af in het opiniestuk. Het inzicht van de economische ruimte- en tijdsefficiëntie moet het debat inzake genderneutrale toiletten een nieuwe wending geven.

Rogiest en Van Hautegem stellen een nieuwe norm voor, uitgaande van gemengde toiletten. "Voor werkplekken met vijf mensen of minder voorziet ons voorstel een halvering van het aantal toiletten, van twee naar één. Voor werkplekken met 200 personen legt de oude richtlijn veertien of vijftien hokjes op, terwijl de nieuwe richtlijn maar tien hokjes oplegt."