Direct naar artikelinhoud

Eurostadion 'verlamt' ambitieus Anderlecht

Anderlecht-voorzitter Roger Vanden Stock wil snel duidelijkheid of het Eurostadion er komt of niet, want intussen verliest Anderlecht kostbare tijd. 'Op dit moment kunnen wij niets doen. Terwijl we met onze ambitie niet kunnen leven in ons stadion van 20.500 toeschouwers.'

"De komende weken zullen we meer weten over het Eurostadion. Dat is ook nodig", zo verwacht Vanden Stock snel een beslissing. "De UEFA wil van de bouwpromotor ook weten waar ze staan. Er is gezegd dat de bouw begin mei 2017 moet beginnen, dan is het stilaan tijd voor een bouwvergunning."

De Anderlecht-preses liet zijn bezorgdheid voelen in de marge van een persconferentie van de European Sports Academy, waar hij in het bestuur zit. Uitwijken naar een groter stadion en meer faninkomsten zijn voor paars-wit prioritair om financieel te groeien in Europa. Anderlecht ondertekende al een principeakkoord met bouwheer Ghelamco om de moderne voetbaltempel met de Rode Duivels te delen, maar zit verveeld met de hoge jaarlijkse huurprijs van 9,7 miljoen euro en de vraagtekens of het project überhaupt van de grond komt.

Grote monsters

Terwijl Anderlecht niet eeuwig kan wachten: "Over een deadline laat ik me niet uit. Dat is te delicaat. Maar zeker is dat Anderlecht nood heeft aan een nieuw stadion. We willen nog steeds wat in Europa betekenen, maar strijden tegen steeds grotere monsters. Onze ambitie in Europa kunnen we niet waarmaken met ons huidige stadion van 20.500 fans."

Vanden Stock geeft toe dat de onderhandelingen met Ghelamco niet van een leien dakje lopen. "Het is moeilijk. Er is een tegenstrijdigheid met wat we nodig hebben en de huurgelden die we moeten betalen. Nu kunnen we niks doen. Het is wachten op de beslissing van het Eurostadion. Als dat er niet komt, zijn we gedwongen om voorlopig 'bij ons' te blijven."

Maar ook in de piste om een derde ring in het Vanden Stockstadion te bouwen, lijkt Anderlecht niet meer te geloven.

Vrijdag uitspraak

Spannende tijden dus. Vrijdag zullen we al meer weten. Uiterlijk dan spreekt de Vlaamse overheid zich uit over het milieueffectenrapport (MER) van het Eurostadion. Het advies van het departement Mobiliteit en Openbare Werken (MOW) over het mobiliteitsplan zou niet gunstig zijn, maar dat advies is niet bindend. Ook een buurtweg op Parking C zorgt nog voor juridische vertraging. Pas na een gunstig MER kan Ghelamco de bouwvergunning aanvragen.

Vanden Stock zucht: "Het is frustrerend hoe moeilijk het is om in België iets te bouwen. Zelfs een project dat in een ander land in drie maanden rond is, lukt bij ons maar niet. Ik versta niet hoe een al 20 jaar ongebruikte buurtweg een stadion kan tegenhouden."