Direct naar artikelinhoud

Sp.a lanceert toekomstplan voor Brussel, maar stoot op Franstaligen

De Vlaamse socialisten hebben een toekomstplan klaar voor Brussel. 'We rekenen op een nieuwe generatie die opstaat bij de MR en de PS', zeggen ze in De Standaard en Le Soir.

Na de rellen in Brussel legt de sp.a een 'totaalmodel' voor de toekomst van onze hoofdstad op tafel. Het uitgangspunt is simpel: laat het Brussels Gewest samenvallen met de stad en breng zo veel mogelijk samen onder één bestuur. Of zoals de slogan luidt: One Brussels.

"In Brussel zijn alle politieke partijen wel ergens verantwoordelijk voor het bestuur en dat zorgt voor een soort pingpong: het is altijd de schuld van de andere", zegt Brussels sp.a-kopstuk Pascal Smet. "Het huidige systeem werkt niet en het is niet transparant voor de burgers."

Bij de Franstaligen kan het toekomstplan van sp.a op weinig bijval rekenen. PS, MR, cdH en DéFI reageren afwijzend. Volgens Emmanuel De Bock, fractieleider van DéFI, zal het plan zorgen voor een "gegarandeerd democratisch deficit". De afstand tussen verkozene en kiezer zal vergroten. Bovendien wordt in het voorstel nergens gesproken over de gegarandeerde vertegenwoordiging voor Nederlandstaligen. Dat zou volgens De Bock kunnen betekenen dat het vetorecht, dat momenteel in de Brusselse regering geldt, ook gaat gelden voor zaken die nu door de gemeenten worden behandeld.

Ook bij de socialistische collega's van de PS staat niet iedereen te springen om de sp.a-plannen. "Brussel moet geliefd worden en niet afgebroken! Waarom zouden alle Belgen gemeenten hebben en de Brusselaars niet. Het is tot slot ook uitgesloten dat men van Brussel een Europees district zou maken", zo reageerde Brussels PS-kopstuk Laurette Onkelinx op Twitter.

Bij cdH benadrukken fractieleider Benoît Cerexhe en minister Céline Fremault dat het plan van sp.a "onbespreekbaar" is.