Direct naar artikelinhoud

Belgisch duo op weg naar Bordeaux

Niet één, maar twee Belgen staan op het punt bij Bordeaux aan de slag te gaan. Michel Preud'homme, die afgelopen zomer opstapte bij Club Brugge om op adem te komen, wil Emilio Ferrera als assistent. Komt de deal rond, dan verlaat Ferrera de jeugd van Anderlecht.

Witte rook is er nog niet. Het bestuur van Girondins de Bordeaux komt vandaag of ten laatste morgen samen om een beslissing te nemen omtrent de positie van trainer Jocelyn Gourvennec. Normaal gezien krijgt Gourvennec zijn C4. Bordeaux verloor dinsdag nog met 0-2 in het eigen Stade Matmut Atlantique van Caen en staat in het rechterrijtje in de Ligue 1, met 23 punten uit 21 wedstrijden. Dat strookt niet met de ambities.

Michel Preud'homme (58) moet zijn opvolger worden. Er ligt een overeenkomst van tweeënhalf jaar klaar, maar er zullen clausules instaan waardoor Preud'homme in de zomer reeds afscheid kan nemen. Zo zou de Belgische nationale ploeg na het WK toch een optie blijven. Overigens moet Bordeaux ook nog een akkoord vinden met Club Brugge. Preud'homme ligt immers nog onder contract bij de competitieleider, wat maakt dat blauw-zwart één miljoen euro kan vragen ter compensatie voor zijn ex-trainer - het is slechts een formaliteit.

De ex-coach van Club leeft met zijn vriendin in Bordeaux, wat de werkomstandigheden ten goede zal komen. Het beste bewijs van de nakende samenwerking is het feit dat Preud'homme al zijn staf aan het samenstellen is. Een verrassende naam die daarbij opduikt, is die van Emilio Ferrera (50). Volgens onze informatie vervoegt Ferrera Preud'homme sowieso in Bordeaux als de deal rondkomt. Eerder werkten ze samen bij Al Shabab, een club uit Saudi-Arabië.

Domper voor Vanhaezebrouck

Om de uitdaging aan te gaan, zou Ferrera Anderlecht verlaten, waar hij de U21 onder zijn hoede heeft. Aanvankelijk was hij bij paars-wit verantwoordelijk voor de opleiding van jeugdcoaches, maar na interne strubbelingen kreeg hij een nieuwe functie.

Mocht Ferrera Neerpede effectief de rug toekeren, dan zou dat een enorme tegenvaller zijn voor Hein Vanhaezebrouck. Hij sprak de voorbije weken vol lof van de professionele aanpak van Ferrera. "Emilio weet wat ik verwacht en brengt die eisen om in de praktijk", klonk het bij de hoofdcoach van Anderlecht.

Dat Ferrera prima werk leverde, blijkt ook uit de doorstroming van jongeren Francis Amuzu, Albert Sambi Lokonga en Edo Kayembe naar de A-kern. Intern valt te horen dat de voormalige T1 van Club Brugge en Racing Genk een groot aandeel had in hun plotse ontwikkeling.

Ondanks de waardering van Vanhaezebrouck was het nooit de intentie van Ferrera om in zijn huidige rol binnen paars-wit oud te worden, daarvoor is hij te ambitieus. Vandaar ook dat hij meteen oren had naar het plan van Preud'homme om naar Bordeaux te verhuizen. In Frankrijk zal de Spaanse Brusselaar in eerste instantie de veldtrainingen voor zijn rekening nemen. Er spelen trouwens twee oude bekenden in het A-team: Lukas Lerager en Soualiho Meïté, beiden ex-Zulte Waregem.

Maar eerst moet Ferrera dus de uitkomst tussen Bordeaux en Preud'homme afwachten. Hoe dan ook zou Michel Preud'homme zaterdag nog niet op de bank zitten in Nantes. Zijn debuut is dan voorzien in de topper tegen Olympique Lyon op zondag 28 januari.