Direct naar artikelinhoud

Hoogtestage om te scoren in Vlaanderen

Twee weken Argentinië, twee weken thuis in Drongen en vervolgens drie weken op hoogtestage in de Sierra Nevada. Merkwaardig, die voorbereiding van Tiesj Benoot op het Vlaamse klassieke voorjaar. Hij komt aan amper acht koersdagen. Te weinig?

Op 14 januari al reist Tiesj Benoot (23) met zijn team Lotto-Soudal af naar San Juan, Argentinië. Welgeteld één week voor de start van de plaatselijke rittenwedstrijd. "Vroeg", geeft hij toe. "Maar het biedt ons wel de kans om goed te acclimatiseren." Geen overbodige luxe, want het kwik klimt er in die periode van het jaar vlot boven de 40 graden.

Na acht dagen koersen in verzengende hitte wacht hem bij zijn terugkeer naar winters Vlaanderen ongetwijfeld een heftige klimaatschok. Even bekomen, "een dag of veertien". En dan, hop, voor drie weken de berg op in zijn favoriete stageoord Sierra Nevada. "Om er uiteindelijk pas woensdag of donderdag voor de Omloop opnieuw af te glijden."

Wablieft? We horen het u denken, de miskleun van Team Sky in de lente van 2013 nog vers in het geheugen. Daar liep het pad richting Ronde van Vlaanderen en Parijs-Roubaix toen via Tenerife. Trainen op de Teide, de 3.700 meter hoge vulkaan. Met als gevolg dat Geraint Thomas, Edvald Boasson Hagen, Bernhard Eisel en co. in de 'Heilige Week' geen deuk meer in een pakje boter reden.

Het schrikt Benoot niet af. Zijn keuze is weloverwogen. "Ik ken mezelf. Veel koersen maakt me niet noodzakelijk beter. Ik voel me hier goed bij. Dit werkt echt, in mijn geval." Herinner zijn prima prestaties, dit seizoen, in de Dauphiné (12de) en de Tour (20ste). Telkens na, jawel, een hoogtestage in de Sierra Nevada.

Drie koersblokken

"Logisch dat hij vasthoudt aan een beproefd recept", vindt ook Lotto-ploegleider Frederik Willems. "Deze aanpak heeft tot dusver altijd geloond. Tiesj is bezig aan een zoektocht. Het moet duidelijk worden in welk type wedstrijden van het klassieke voorjaar hij een toekomst heeft. Dus probeert hij van de Omloop tot en met Luik-Bastenaken-Luik zijn allerbeste niveau te halen. Daar is een brede en stevige basis voor nodig, die je niet louter en alleen maar kunt aanleggen met competitie."

Benoot, tijdens de teamstage in Spanje, vorige week: "Elk jaar wil ik een stap hoger zetten. Dat geldt ook voor 2018. Uiteraard heb ik de Ronde van Vlaanderen met rood omcirkeld in mijn agenda. Daarnaast hoop ik in Luik-Bastenaken-Luik indruk te maken. Vorig seizoen heb ik regelmatig gepresteerd en dat wil ik herhalen. Een echte uitschieter was er toen niet bij, daar wil ik nu wel in slagen"

Even bijzonder is de manier waarop Benoot vervolgens zijn voorjaar indeelt. In drie blokjes van drie. Omloop, Kuurne-Brussel-Kuurne, Strade Bianche. Vervolgens Dwars door Vlaanderen, E3, Ronde van Vlaanderen. En tot slot Brabantse Pijl, Amstel Gold Race en Luik-Bastenaken-Luik. Tussendoor geen Milaan-Sanremo, Gent-Wevelgem en Parijs-Roubaix, wel Tirreno-Adriatico.

"Verstandig", zegt ploegleider Willems. "Want als je het tot eind april wilt uitzingen, speelt ook frisheid een rol. Af en toe eens wat gas terugnemen dus. Opnieuw wat trainingsprikkels opwekken. Ik denk dat het inderdaad de enige, juiste planning is voor Tiesj."