Direct naar artikelinhoud

Vrees voor wraak door Kamikaze Riders

Het gerecht heeft de motorbende Kamikaze Riders en hun vrienden van Sharia4Belgium zwaar onderschat. Nu twee Brusselse kopstukken in de cel zitten op verdenking van het beramen van aanslagen tijdens de eindejaarsfeesten, vrezen de veiligheidsdiensten dat hun kompanen wraak zouden kunnen nemen.

Het is op zijn minst opmerkelijk dat het Belgische gerecht pas zondag in actie is geschoten tegen de Kamikaze Riders. De bende, die zich graag voorstelt als onschuldige stuntrijders, werd in augustus vorig jaar al scherp geportretteerd in een internationale studie over de banden tussen dergelijke motorbendes en terrorisme. Die wetenschappelijke observaties werden gedaan door Alexandra Jones, een misdaadanaliste van de politie in Den Haag. Haar bevindingen werden gepubliceerd in de Europese vakliteratuur over terrorisme. Normaal moeten ook onze veiligheidsdiensten kennis genomen hebben van de analyse. Zo niet zitten ze met een informatieprobleem.

"In Antwerpen en Brussel hebben jonge Marokkanen een motorclub opgericht onder de naam Kamikaze Riders", noteerde Jones. "De naam verwijst naar de gewaagde stunts die ze uitvoeren op hun Japanse motoren. (...) Saïd Saouti (de 30-jarige man uit Anderlecht die nu is aangehouden, red.) is de oprichter. Hij is een salafistische prediker die terrorist Anwar Al Awlaki als zijn grote voorbeeld neemt. Saouiti is goed bevriend met de familie Elouassaki uit Vilvoorde, van wie twee broers in Syrië hebben gestreden. Leden van Kamikaze Riders feliciteren openlijk jihadisten op Facebook. Het is een gevaarlijke jihadistische motorbende."

De Kamikaze Riders werden door onze diensten wel in de gaten gehouden, maar speurders vonden blijkbaar onvoldoende aanwijzingen van schuld om ze eerder te arresteren. Het feit dat stichter Saouti al in 2009 werd veroordeeld tot 6 jaar cel voor een reeks gewapende overvallen én ook Syrië-strijders ronselde, zette het gerecht ertoe aan om Kamikaze Riders te schaduwen tijdens onder meer een paintball-evenement. Er kon hen echter geen enkel misdrijf ten laste worden gelegd."

Alain Top, Kamerlid voor de socialisten, verbaast zich over de traagheid van het gerecht. "Het is onbegrijpelijk dat er nu pas ingegrepen wordt, ondanks internationale studies over de bende die intussen anderhalf jaar oud zijn én de aanslagen in Parijs. Hebben onze veiligheidsdiensten deze gevaarlijke situatie niet zelf gecreëerd door niet op te treden? Alles wijst toch in die richting."

Ook het opsporingingsbericht dat het federaal parket gisteren verspreidde, wijst op een wake-upcall na de arrestatie van Saouti & co. Nadat ze in februari bij verstek tot ferme celstraffen werden veroordeeld, is het parket nu plots op zoek naar vier leden van Sharia4Belgium. Volgens het federaal parket heeft dat niets met de huidige ontwikkelingen te maken, maar de timing laat het tegendeel vermoeden. Het was meer dan een jaar geleden al bekend dat Saouti en de zijnen banden hadden met de hele groep van Sharia4Belgium. Een hoge veiligheidsbron maakte zich maanden geleden al zorgen: "Het grote probleem met die Syrië-strijders is dat we nooit weten waar ze zich precies bevinden. Ze kunnen op elk moment in België opduiken om hier een aanslag te plegen."