Direct naar artikelinhoud

Drugsbaron El Chapo weer in de boeien

'Missie volbracht. We hebben hem.' Met die tweet maakte de Mexicaanse president Enrique Peña Nieto bekend dat Joaquín Guzmán (60), alias drugsbaron El Chapo, weer in de boeien is geslagen.

Zes maanden lang was El Chapo voortvluchtig. Tot gisteren. Toen werd hij, na een geweergevecht in Los Mochis, een stad bij de kust in deelstaat Sinaloa, weer opgepakt. Het was een anonieme tip die leidde tot de arrestatie. Een burger had de politie opgebeld, omdat hij gewapende mannen vlak bij zijn huis opmerkte.

El Chapo deed in juli vorig jaar waar niemand anders in de zwaarbewaakte gevangenis van Altiplano in slaagde. Hij ontsnapte, en nog op spectaculaire wijze ook. In zijn cel, in de douchehoek, verdween hij letterlijk in de grond. Onder zijn wasplek had het Sinaloa-drugskartel maandenlang een anderhalve kilometer lange tunnel gegraven.

Joaquín Guzmán was 15 toen hij voor het eerst drugs vervoerde. Dat deed hij destijds voor drugsbaron Héctor 'El Güero' Palma. Dat hij halfweg de jaren 80 zelf een kartel kon voorzitten, kwam door een samenloop van omstandigheden. In het land was een ware drugsoorlog ontstaan, nadat een infiltrant van de Amerikaanse DEA om het leven kwam. El Chapo trok aan het langste eind en eigende zich de cocaïnehandel toe. Dat ging goed, tot zijn kartel in mei 1993 per ongeluk een kardinaal doodschoot, en Guzmán achter de tralies van Almoloya belandde. Daar ontsnapte hij in 2001.

Guzmán kon pas begin 2014 opnieuw gearresteerd worden nadat hij vanwege de eliminatie van Osama bin Laden in de VS zowat was opgeklommen tot nummer 1 op de lijst van most wanted. Hij prijkte ook bovenaan op de lijst van rijkste mensen ter wereld, met een vermogen van meer dan een miljard dollar (zo'n 900 miljoen euro). Op zijn hoofd stond een prijs van 5 miljoen dollar (4,6 miljoen euro).

Lang heeft El Chapo het niet uitgehouden in het Centro Federal de Readaptación Social Número 1 in Altiplano. De gevangenis was nochtans waanzinnig goed beschermd. De buitenmuren zijn er een meter dik, en het gsm-verkeer is in de omringende kilometers verstoord. Gedetineerden worden ook de klok rond in hun cel gefilmd.

De Mexicaanse president toonde zich euforisch. Hij kondigde de arrestatie op Twitter aan en schreef daar vervolgens ook: "Mijn erkenning aan het Departement van Veiligheid voor dit belangrijk succes voor de Mexicaanse rechtstaat."

El Chapo zal worden uitgeleverd aan de Verenigde Staten, waar diverse arrestatiebevelen tegen hem lopen.