Direct naar artikelinhoud

Het succes van een dieet zit in uw hoofd (en in uw bloed)

Kilo's verliezen en ze niet meer terugzien: het kan. Dat bewijst een Amerikaans onderzoek dat mensen na hun dieet tien jaar heeft gevolgd.

Onderzoeker J. Graham Thompson van de Amerikaanse Browne University heeft drieduizend mensen tien jaar lang gevolgd nadat ze minstens 13 kilogram waren kwijtgespeeld. Zijn bevindingen zijn gepubliceerd in het tijdschrift American Journal of Preventive Medicine. Om de vijf jaar gaven de deelnemers zelf hun gewicht op, en beschreven ze hun levensstijl. Uit de antwoorden van mensen die tien jaar na het lijnen nog minstens 10 procent van de verloren kilo's kwijt waren - in medisch opzicht een succes - destilleerde hij een aantal richtlijnen voor succes.

Bijna negen op de tien van de succesvolle diëters gaf aan regelmatig te bewegen, vetarm te eten, overmatig eten te vermijden en zich vaak te wegen. Resultaten waar wetenschappers en doorgewinterde diëters niet van opkijken. "Maar het positieve is dat dit onderzoek meer bewijs levert dat gewichtsverlies op lange termijn wel degelijk mogelijk is", zegt Luc Van Gaal, diensthoofd endocrinologie van het universitair ziekenhuis in Antwerpen.

Het doet er dan zelfs niet zoveel toe welk dieet je kiest, zegt Van Gaal. Hij verwijst naar een studie waarin de effecten van een vijftal diëten vergeleken zijn, van de klassieke Weight Watchers tot het controversiële Atkins, vooral bekend om het bannen van brood. "Een jaar later bleek dat niet het type dieet de bepalende factor was. Het gaat erom of je volhoudt of niet."

Al spelen ook hormonen een rol. Leptide, een product van vetcellen, reist via het bloed naar de hersenen om het lichaam te laten weten dat het verzadigd is. Ghreline, dat door de maag geproduceerd wordt, is een stof die bepaalt of iemand na vermagering nog drang naar eten voelt. Op gewicht blijven is dus niet alleen een kwestie van trek en de mentale kracht om die te onderdrukken. Soms weet het lichaam door de hormonen gewoon niet wanneer het genoeg is geweest.

"De Amerikaanse administratie heeft onlangs twee medicijnen goedgekeurd die inwerken op eetgedrag. We weten nog te weinig over de chemie van de hersenen en de complexe werking van het hormonennetwerk om te kunnen voorspellen voor welke groep met overgewicht dit nuttig kan zijn", zegt Van Gaal. "We weten wel dat hormonen een sterke impact hebben op het verzadigingscentrum in de hersenen. Al staat men in Europa heel weigerachtig tegen obesitasmedicatie."