Direct naar artikelinhoud

Als god in Griekenland

Het zopas geopende Griekse Amanzo'e Resort zet een nieuwe standaard voor luxelogies langs de Middellandse Zee. Lokale producenten pikken een graantje mee, niet onbelangrijk in deze crisistijden.

De Peloponnesus bengelt als een gigantisch, fragiel blad aan de steel van de Landengte van Korinthe. Het is een charmante, vergeten en rustige regio die nog niet echt op de toeristische kaart staat en waar tot nu toe alleen Griekenlandkenners en Grieken zelf naartoe kwamen.

Tijden veranderen, crisis of niet. Een paar jaar geleden besliste een van de meest vooraanstaande, Aziatische luxehotelketens dat de Peloponnesus de perfecte locatie zou zijn voor hun eerste hotel in Griekenland. Aman Resorts heeft een zeker talent voor het op de kaart zetten van meer onbekende of geheime bestemmingen en houdt ervan om altijd de eerste te zijn en een buzz te creëren.

De hotelketen ziet het Middellandse Zeegebied als de nieuwe hotspot. Telkens wanneer Aman Resorts een nieuw hotel in Europa opent, zetten ze een standaard voor de regio en zijn de verwachtingen hoog. En dat mag ook wel met een prijskaartje van minstens achthonderd euro per nacht.

De Amanzo'e opende in augustus 2012 na twee jaar bouwen op een groot stuk grond langs de oostelijke kust van de Peloponnesus. Niet ver van de kustplaats Porto Heli en op een boottochtje verwijderd van de jetseteilanden Spetses en Hydra. Toen in 2006 stichter Adrian Zecha naar deze plek kwam, hoog bovenop de heuveltop van Aghios Panteleimonas, was hij duidelijk. "Dit is een Amansite. Let's do it."

Voor de hotelgroep en hun Griekse partner/investeerder Dolphin Capital duurde het enkele jaren om meer dan vijftig percelen grond op te kopen. Niet alleen stukken landbouwgrond op de helling, maar ook een perceel in de buurt van de zee, in de baai van Korakia, waar de Aman Beach Club ligt.

Amanzo'e is een ambitieus project, eentje van meer dan honderd miljoen euro, met 38 paviljoens/hotelkamers en een dozijn ultraluxueuze villa's die te koop staan.

Aman Resorts engageerde opnieuw de Amerikaanse architect Ed Tuttle die al een handvol andere hotels op zijn naam staan heeft, zoals Park Hyatt in Parijs en Chedi in Phuket. Tuttle bestudeerde de site gedurende twee jaar en bedacht een nogal dramatisch concept. Een resort met de looks van een oud, Grieks dorp, met een grandioos, tempelachtig decor, hoge plafonds met gigantische zuilen en veel marmer en natuursteen.

Dit alles geïnterpreteerd in een eigentijdse, cleane stijl met moderne meubels en accenten. Zie het als een kleinere, 21ste-eeuwse versie van de Acropolis.

Ondanks de architectonische grandeur en de grootte van het project, is het hotel niet gemakkelijk te vinden. Er zijn geen uithangborden of wegwijzers. Wanneer we in een lokaal tankstation aan een vriendelijke Griek vragen of hij iets af weet van het grote, nieuwe resort begint hij breed te glimlachen. "Tuurlijk, het is net over die heuvel. Wacht, volg mij, ik zal jullie voorrijden."

De gedienstige man springt op zijn motorfiets en rijdt langs een smalle, kronkelende weg door eeuwenoude olijfboomgaarden. Plots zien we een ketting van witte stippen in een zee van groen. Dit zijn Amanzo'e's vrijstaande paviljoenen die zich langs de twee kanten van het hoofdgebouw uitspreiden langs de heuvel en over de Middellandse Zee uitkijken. Je verwacht bijna dat een Aziatisch team de gast in die typische Amanstijl staat op te wachten. In de plaats krijg je een echt Griekse welkom. "Jasas, kalimera."

Aman junkies

De vrouw des huizes en hotelmanager is de Canadese Char Gray, die samen met haar Schotse echtgenoot Henry Gray, al meer dan een decennium Aman Resorts managet. Samen met een honderkoppig team zorgen ze hier dat dit Aziatische hotelmerk een goed debuut in Griekenland maakt. Hoewel het resort nog maar een paar weken geleden opende, is de bezetting hoog: veel welstellende Grieken uit Athene, en Europese Amanfans (de zogenaamde Aman junkies). Zelfs de Nederlandse koninklijke familie bracht hier al een bezoek terwijl ze met hun jacht in de buurt waren. Dankzij de afgelegen ligging en de rust van de locatie, trekt Amanzo'e nu al een pak celebs en high profile gasten aan.

Spreken over kamers doe je hier beter niet, paviljoenen klinkt beter. Ze beschikken allemaal over een grote leefruimte met daarnaast de slaapkamer, allebei met uitzicht op een afgelegen privézwembad en een pergola met schaduwrijk terras, olijfboompje inbegrepen.

Glazen deuren glijden moeiteloos weg zodat binnen en buiten in elkaar overvloeien. De moderne, strakke meubels werden hier lokaal en op maat gemaakt. Het zes meter lange zwembad bestaat uit koel, donkergroen marmer en er is voldoende plaats op het terras om een intiem tuinfeestje te organiseren.

Veel gasten verschuilen zich de hele dag in hun eigen paviljoen. Roomservice doet hier goede zaken. Je ziet dan ook weinig volk aan het opnieuw erg stijlvolle gemeenschappelijke zwembad dat door een groot terras omringd wordt. Als extra's een kinderbad (ja, kinderen zijn hier ook welkom), een enorme fitnessruimte en een panoramisch yogapaviljoen.

De meeste gasten verkiezen om naar de Beach Club te trekken, op vijftien minuten rijden van het hotel in Amanzo'e. Niet met eigen wagen maar wel in de elegante Amanzo'e-limo's die op aanvraag gratis toertjes rijden van boven naar beneden. "Gasten vinden het fijn dat het hotel in tweeën is opgesplitst. In de voormiddag kunnen ze hier wat relaxen of naar de spa gaan en wanneer het wat warmer wordt kunnen ze afzakken naar de koelte van de Beach Club", vertelt Henry Gray. "Sportieve gasten springen op de mountainbike of joggen. Het is gemakkelijk bergafwaarts. Als ze terug willen komen, gooien we de fietsen in de auto en breng we ze weer naar boven."

toys voor rijke boys

In Korakia Baai dobberen een handvol elegante jachten en zeilboten op een spiegelgladde zee. De blikvanger in deze baai is zonder meer de Wally One Power Boat, de enige in de wereld. Toys voor rijke boys. Deze twee keer 370 pk is een natte droom voor iedere bootliefhebber. De gasten charteren de Wally One voor een dagje en maken boottochten naar Spetses en Hydra of vertrekken ermee op een romantische cruise bij zonsondergang.

Je weet nooit welke celeb zijn jacht in de Korakia Baai laat binnenglijden om te komen lunchen in de Beach Club van Amanzo'e. Alle gasten zien er even elegant uit. De perfecte modieuze strandoutfit, brede hoeden, grote zonnebrillen, lange, perfecte gebruinde benen en afgetrainde torso's. Ze schuiven aan tafel en bestellen lichte gerechten die bij de setting passen. Vers gegrilde octopus, lokaal gevangen garnalen uit het nabijgelegen vissersdorp Kilada, vers gebakken, gegrild brood bestrooid met lokale kruiden... Het menu vermeldt alle lokale producenten en boeren bij naam en wat ze precies maken.

Deze aanpak met lokale producten, een eerste voor Aman Resorts, is te danken aan chef Rick Gonzalez en zijn Griekse souschef Ilias Doulamis. "We hebben heel hard gewerkt aan een menu met de nadruk op lokaal", vertelt chef Gonzalez. "Maandenlang zochten we rond het hotel en in de regio naar de beste producenten. Wij vinden dat de lokale gemeenschap en de kleine ondernemers en boeren ook moeten profiteren van een groot project als Amanzo'e. Tegelijkertijd zijn de klanten en vooral de Aman Junkies enorm gecharmeerd door deze nieuwe aanpak. Het is eerlijk en transparant plus verdomd lekker."

Kippen van Pascale

Om hun woorden wat meer kracht bij te zetten, nemen chef Gonzalez en chef Doulamis ons mee naar de boerderij van Pascale. Deze Griekse boer is verantwoordelijk voor de hemelse, organische eieren die je bij het ontbijt in Amanzo'e krijgt, geserveerd met wat lokale groenten en boontjes. Pascale bezit een boerderij van vierhonderd kippen in het gehucht Arki. Hij bestelt speciale zaden voor zijn gras uit Nieuw-Zeeland.

"Alleen het beste voor mijn kippen", lacht Pascale, die meer dan achttien jaar lang in New York woonde, maar naar Griekenland terugkwam omdat hij de zon miste. Wanneer Pascale te veel eieren heeft, maakt hij er pasta mee. "We moeten dringend eens een aantal nieuwe gerechten samen creëren", stelt hij de twee Amanzo'e-chef-koks voor. "Waarom niet? Kom naar onze keuken en we kunnen eens samen aan de kook gaan", lacht chef Doulamis.

Na de kippenboerderij nemen de twee chefs ons mee naar hun visleverancier in Kilada en naar Ermionis, de imker die de honing levert aan het hotel.

Opvallend: al deze kleine producenten zijn heel blij met hun nieuwe, grote klant. Het is bemoedigend om te zien dat de glimlach van Pascale, de charismatische eitjesleverancier, even breed is als die op het gezicht van de welgestelde, buitenlandse gast van Amanzo'e, wanneer hij zijn 100 procent Grieks en perfect gepocheerd ei als ontbijt krijgt.

Onder

Kamers kun je de suites hier niet noemen. Zeg maar paviljoenen. Met privézwembad.

Rechterpagina Op het menu van de Beach Club: vers gegrilde octopus.

Leverancier Spyros Dirvalas.

De haven van Kilada.

Onder

De hemelse eitjes bij het ontbijt komen van de lokale boerderij.

Verse vis uit de houtoven in de Beach Club

Onder

Taverna Leonidas serveert heerlijke Griekse kost. Op tijd reserveren is wel een must.

Praktisch

• Aegean Airlines vliegt recht- streeks van Brussel naar Athene vanaf 70 euro, inclusief taksen.

en.aegeanair.com

• Vanuit Athene is het 2,5 uur met de auto naar Amanzo'e. De tol- weg tot Korinthe is snel, verder naar Porto Heli gaat het minder vlot. maar je komt wel door mooie kustdorpjes en het groe- ne binnenland. Een week een auto huren bij Sunny Cars kan vanaf 168 euro voor een Polo.

www.sunnycars.be

• Amanzo'e is open tot januari en dan weer in april. In promo tot 23/12: een nacht plus ontbijt voor twee voor 825 euro plus 7 procent taks. Gratis massage, yoga- of pilatestraining, een dagelijkse stretchsessie en een olijfplukexcursie zijn inbegrepen. Atlas Reizen ontwerpt trips op maat die Amanzo'e met andere bestemmingen combineert.

www.amanresorts.com

en

www.atlasreizen.be