Direct naar artikelinhoud

NAVO vraagt Nederland opnieuw troepen voor Afghanistan

VS-generaal David Petraeus, de opperbevelhebber van de buitenlandse troepen in Afghanistan, heeft Nederland gevraagd een bijdrage te leveren aan het trainen van militairen en politieagenten in Afghanistan.

Volgens minister Eimert van Middelkoop (Defensie) luidde het verzoek “een substantieel deel” te leveren van de tweeduizend trainers die de NAVO nodig heeft. Van Middelkoop zei dat in een interview met NRC Handelsblad. Het verzoek werd gedaan toen de bewindsman vorige week de Afghaanse hoofdstad Kaboel bezocht.

Petraeus legde het verzoek “vriendelijk op tafel”, aldus Van Middelkoop. “Wat ermee gebeurt, zal ik aan het nieuwe kabinet overlaten, maar ik vind wel Nederland een loyale NAVO-bondgenoot dient te blijven. Als Nederland helemaal niet op dit verzoek ingaat, zal dat niet begrepen worden.”

Het kabinet van CDA, PvdA en ChristenUnie viel in februari over een NAVO-verzoek om de Nederlandse aanwezigheid in de Afghaanse provincie te verlengen in de vorm van een kleine trainingsmissie. Na het opstappen van de PvdA kon het ontslagnemende kabinet van CDA en ChristenUnie geen verdere stappen zetten en werd, zoals eerder afgesproken, het commando in Uruzgan begin augustus overgedragen aan de VS. Momenteel wordt de militaire missie verder afgebouwd.

Later in het voorjaar kwamen de oppositiepartijen D66 en GroenLinks met een voorstel om politietrainers naar Afghanistan te sturen. Destijds was er door steun van CDA, VVD, ChristenUnie, SGP en de Partij voor de Dieren een meerderheid voor zo’n politiemissie. De PvdA, SP en PVV waren tegen. Maar ook in de huidige verhouding in het parlement zou er nog steeds een meerderheid van 81 zetels voor zijn. Van Middelkoop gaf eind juni aan dat hij een besluit over zo’n missie aan zijn opvolgers overlaat. Volgens Defensie is dat standpunt nog niet veranderd.

De behoefte aan opleiders is erg groot bij de NAVO in Afghanistan. Toen oud-NAVO-chef De Hoop Scheffer onlangs per e-mail contact had met een hoge NAVO-militair, informeerde deze “of Nederland nog wat gaat doen in Afghanistan”, vertelde hij aan NRC. “Ik antwoordde: ‘Ik hoop dat het nieuwe kabinet daarvoor gaat zorgen’. Daarop kwam in hoofdletters terug: ‘TRAINERS, TRAINERS, TRAINERS’.” (MR)