Direct naar artikelinhoud

Kloof blijft diep tussen N-VA en PS over financieringswet

Er blijft een diepe kloof gapen tussen wat PS en N-VA beogen met de herziening van de financieringswet. Jan Peumans legde de lat namens N-VA op de overdracht van 50 procent van de personenbelasting aan de deelstaten, de PS gaat voorlopig niet verder dan 10 procent.

Vanaf vandaag start de high level-groep met experts van de zeven onderhandelende partijen een tweede ronde in een poging om de standpunten wat nader tot elkaar te brengen. Na een eerste verkennende ronde heerst een “broos optimisme” rond de tafel, zoals sp.a-onderhandelaar Frank Vandenbroucke het gisteren verwoordde in De Ochtend. Optimisme is er omdat er over ‘de fond van de kwestie’ wordt gepraat en er overal luisterbereidheid is. De broosheid heeft te maken met de vaststelling dat ieder voorlopig nog op zijn stellingen kampeert en met het feit dat een eerste bod vanwege de PS meteen uitgelekt is in De Standaard.

Concreet stelde de PS onder meer voor het deel van de personenbelasting waarover de regio’s kunnen beschikken, op te trekken van 6,75 procent naar 10 procent. Daarnaast toont de PS een opmerkelijke bereidheid om de regionalisering van de btw bij nieuwbouw en verbouwingen en de accijnzen te onderzoeken. En uiteraard doet de partij voorstellen om Brussel aan 500 miljoen extra te helpen.

Ruim onvoldoende, oordeelt N-VA. Van de weeromstuit deed Vlaams Parlementsvoorzitter Jan Peumans ook al op de VRT-radio een tegenvoorstel: de deelstaten moeten kunnen beschikken over de helft van de opbrengst van de personenbelasting. “Het budget van Vlaanderen is ongeveer 25 miljard euro, waarvan afgerond 5 miljard gewestbelastingen zijn en 20 miljard van de federale dotatie komt. Ik denk dat je dat dat moet kunnen omkeren, dat - ik zeg maar wat - de helft van de belastingen door Vlaanderen geïnd worden en de andere helft eventueel op federaal vlak - er zijn allerlei modellen denkbaar.”

Mening buitenstaander

De interventie van Peumans werd niet bepaald op applaus ontvangen bij de echte experts van de high level-groep. “Eigenlijk zijn we het stadium van het afdingen op procenten al gepasseerd”, bevestigen meerdere onderhandelaars. “Stilaan groeide er consensus dat die percentages niet de beste maatstaf zijn voor een herziening van de financieringswet. Laten we hopen dat dit nu niet allemaal weer verknoeid is door de visie van een buitenstaander.”

Bij N-VA luidt het dat Jan Peumans “een persoonlijke mening” vertolkte, maar dat zijn voorstel “redelijk en gematigd” klonk. “Vergeet niet dat wij eigenlijk willen dat de deelstaten de volledige personenbelasting innen, en daarmee de federale staat financieren, het omgekeerde van wat nu gebeurt. Dan is het voorstel van Peumans als een forse stap naar een compromis.”

De kans is klein dat ze dat bij de PS ook zo begrepen hebben. (BE)