Direct naar artikelinhoud

Fabel > ‘Copacabana’ in een grijs Oostende

Het realistisch gekleurde Copacabana is meer dan zomaar een aandoenlijke komedie of een moeder-dochterportret. Want deze fabel heeft ook een stevige sociale ruggengraat.

Babou (Isabelle Huppert) is een even bont geklede als geschminkte vrouw uit de marge die weigert om zich naar de regels te schikken, waardoor ze door haar eigen, meer conventionele volwassen dochter verstoten wordt. Om haar dochter terug te winnen, trekt Babou vanuit het Noord-Franse Tourcoing naar Oostende om er een normaal leven te proberen te leiden als verkoopster van timeshare-appartementen.

De microkosmos van de werkvloer, met zijn autoritaire kleine chefs en jaloerse collega’s, wordt door regisseur Fitoussi met evenveel ironie als subtiele kritiek geobserveerd. En meteen valt ook op met hoeveel juiste compassie hij naar al zijn personages kijkt, van een stel dakloze punks tot havenarbeider Jurgen Delnaet (de trucker uit Aanrijding in Moscou) die een avontuur met Babou heeft. Al krijg je nooit het aandeel van Huppert weggegomd: zij is de fee die er met haar energie, grilligheid en idealisme voor zorgt dat er geen zuurstofgebrek is in de bioscopen waar dit feelgoodsprookje wordt vertoond. (LJ)