Direct naar artikelinhoud

Delta Lloyd gaat drastisch vereenvoudigen

De Nederlandse financiële groep Delta Lloyd, die België als zijn tweede thuismarkt heeft, wil de operationele kosten tegen eind 2012 onder de 850 miljoen euro per jaar duwen. Dat is een kwart minder dan in 2008. Een van de middelen om dat doel te bereiken is een sterke vereenvoudiging van de organisatie. Die ingreep is het gevolg van het aanscherpen van de groepsstrategie, onder invloed van de snel veranderende financiële sector. “Klanten verlangen van verzekeraars heldere, transparante producten aan lage kosten”, meldt Delta Lloyd. Processen, systemen en communicatie moeten “drastisch vereenvoudigen”.

Concreet voert Delta Lloyd vanaf begin volgend jaar een hele reeks wijzigingen in de organisatie door. Zo wordt de commerciële kant van het bedrijf duidelijk gescheiden van de ondersteunende diensten en worden stafafdelingen en directiefuncties geschrapt. Voorts zal het aantal informaticasystemen afnemen en komt er een minder complex assortiment van producten en diensten.

De ommezwaai gaat niet gepaard met gedwongen ontslagen, al zal het personeelsbestand dalen door natuurlijk verloop. Er zijn wel wissels op directieniveau. Zo treedt de Vlaming Jan Van Autreve aan als directievoorzitter van Delta Lloyd Life in België. Hij volgde gisteren de Nederlander Frank Blankers op, die om persoonlijke redenen beslist heeft zijn carrière elders voort te zetten.

De kostenverlaging is volgens Delta Lloyd nodig door de lagere marges en de toenemende prijsdruk. Over de eerste zes maanden van het jaar kon Delta Lloyd de operationele winst alvast minder sterk laten groeien dan verwacht. Er kwam 5 procent bij tot 167 miljoen euro. Dat deed het aandeel 5,3 procent dalen tot 14,66 euro. In België heeft Delta Lloyd een goed semester achter de rug.