Direct naar artikelinhoud

Waardig ouder worden

Rock > The Hold Steady > Stay Positive JJJJ

De vierde plaat van The Hold Steady gaat over (het klinkt lulliger dan het is) waardig ouder worden als artiest. Het antwoord op de vraag hoe Craig Finn en co. het daar zelf vanaf brengen kom je niet te weten na de elf songs op Stay Positive, maar ze doen alleszins het beste vermoeden voor de toekomst van de band. Het warm water wordt dan wel nergens opnieuw uitgevonden, maar dat hoeft ook niet als je de klus gewoon kan klaren met een serie weergaloze songs.

Die songs grijpen meestal terug naar Born to Run van Springsteen, Zen Arcade van Hüsker Dü en This Year's Model van Elvis Costello. Al lijkt The Who te armworstelen met de E Street Band in 'Constructive Summer', dat tegelijk een ode aan The Clash blijkt: 'Raise a toast to Saint Joe Strummer, I think he may have been our only decent teacher', luidt het. Zelfs wanneer een klavecimbel ('One for the Cutters') zijn intrede doet, een grand piano weerklinkt ('Joke in Jamaica') of een blazerssectie opdoemt ('Sequestered in Memphis') druipen de songs nog altijd van een schuimbekkende rock-esprit.

'Getting older only makes it harder to remember', zingt Finn op het eind van 'Constructive Summer'. Als die zin waar blijkt, mag deze Stay Positive later dienen als knoop in onze zakdoek. Dan weten we gelijk weer waarom we ooit verslingerd raakten aan rockmuziek. (Rough Trade)

(GVA)

DOWNLOAD EERST: 'Constructive Summer'