Direct naar artikelinhoud

Blauw-zwart plukt dokter Sas weg bij Anderlecht

Een opmerkelijke transfer in de Belgische voetbalwereld: Kristof Sas (35), clubdokter bij Anderlecht, maakt met onmiddellijke ingang de overstap van paars-wit naar Club Brugge en wordt er hoofd van de medische dienst. Sas zegt bij Club een nieuwe uitdaging te hebben gevonden. Buiten een sec communiqué wilde Anderlecht niet reageren.

"De samenwerking tussen dokter Kristof Sas en RSC Anderlecht wordt met onmiddellijke ingang stopgezet. De club geeft geen verdere commentaar." Het communiqué dat Anderlecht gisteren rond kwart over tien in de morgen verspreidde, was een complete verrassing. Of toch niet? "Al sinds een paar weken maakt Club Brugge Kristof Sas het hof", klinkt het in het Vanden Stockstadion.

Kristof Sas ontkent. "Het is allemaal heel snel gegaan", zegt hij. "Vorige week dinsdag kreeg ik een telefoontje van Vincent Mannaert die zei dat hij me wilde spreken. Afgelopen woensdag had ik een onderhoud met hem. We waren er snel uit. Ik heb hem gevraagd 's anderendaags meteen contact op te nemen met Herman Van Holsbeeck. Dat heeft hij ook gedaan. De samenwerking met Anderlecht werd meteen opgezegd en met Mannaert sprak ik af dat ik vanaf maandag meteen in Brugge kan beginnen."

Naast het feit dat Anderlecht zijn gewaardeerde clubdokter verliest, is men in het Astridpark vooral kwaad over de timing van de overstap naar de aartsrivaal - midden in het seizoen. "Helemaal gelukkig ben ik daar ook niet mee", zegt Sas. "Maar stel dat ik pas aan het eind van het seizoen naar Club zou zijn gegaan en dat dit nieuws eerder zou zijn uitgelekt. Wat had men dan gezegd?"

Urgentiearts

Transfers van spelers tussen Belgische topclubs zijn schaars, maar ze gebeuren. Een clubdokter die de overstap maakt, is wél een primeur. Stelt zich een deontologisch probleem en neemt Sas de medische informatie over spelers van Anderlecht mee naar het medisch kabinet en de bestuurskamer van Club Brugge? "Ik wil daarin heel duidelijk zijn", zegt Sas. "Als dokters zijn wij allemaal gebonden aan het beroepsgeheim. De dossiers van de spelers van Anderlecht blijven dan ook letterlijk en figuurlijk op Anderlecht."

Dat Club Brugge zijn oog liet vallen op een lid van de medische staf van Anderlecht is niet nieuw. Eerder probeerde Club Anderlechtkinesist Jochen Decoene al weg te halen. Met Kristof Sas is het nu dus wél gelukt. Ontegensprekelijk een verlies voor Anderlecht. Sas is naast clubdokter ook urgentiearts in het AZ Glorieux in Ronse en staat bekend om zijn snelle, accurate diagnoses en zijn kordate optreden. Zo behoedde hij Wasilewski bij zijn beenbreuk voor nog veel erger: een ontsteking van de open wonde.

Ligt een dispuut met Anderlecht aan de oorsprong van Sas' vertrek? De dokter ontkent. "Ik was gewoon aan een nieuwe uitdaging toe. Anderlecht is tot op heden de grootste club van België en de grootste kandidaat voor de titel dit seizoen, maar de medisch-wetenschappelijke benadering bij Club Brugge sprak me aan. En misschien was Club net wel gecharmeerd door wat we op Anderlecht op het vlak van de medische begeleiding hadden uitgebouwd", zegt Sas.

Anderlecht moet dus op zoek naar een nieuwe clubdokter. Roger Vanden Stock gaf José Huylebroeck, die de medische staf vanuit de raad van bestuur van de vzw superviseert, de opdracht naar een opvolger voor Sas te zoeken. In afwachting neemt dokter Kris Vollon, die Sas al assisteerde, die taak waar.