Direct naar artikelinhoud

China (yuan of renminbi)

Houdt voet bij stuk

De Chinese eerste minister Wen Jiabao heeft afgelopen week meermaals een gevoelige opwaardering van de yuan van de hand gewezen. Hij pleit eerder voor het behoud van “stabiele” wisselkoersen tussen de belangrijkste munten. “We zouden de wisselkoersen tussen de belangrijkste reservemunten relatief stabiel moeten houden”, stelde Wen op de recente economische topconferenties in Brussel.

Hij wees op de gevaren van een bruuske opwaardering van de yuan voor de Chinese economie. “Dat zou talrijke Chinese bedrijven naar het faillissement leiden, vele mensen hun job doen verliezen en sociale onrust veroorzaken. Als China sociale en economische turbulenties kent, dan wordt dat een ramp voor de hele wereld.”

Peking heeft de indruk dat de westerse landen hun ontevredenheid over de yuan als drogreden gebruiken om protectionistisch geïnspireerde handelsbeperkingen te rechtvaardigen. “Het is noodzakelijk om onderling te blijven samenwerken om de wereldhandel te onderhouden en protectionisme te bestrijden”, kaatste hij de bal terug.

Wen Jiabao raadt Europa aan de VS niet blindelings achterna te hollen. “Vervoeg niet het koor van wie druk uitoefent voor een herwaardering van de yuan.” China wijst er ook op dat de koers tegenover de dollar op het hoogste peil staat sinds 1993. Beursspecialisten houden er rekening mee dat Peking dit weekend enkele kleine toegevingen zal doen, maar sluiten een radicale beleidswijziging uit.