Direct naar artikelinhoud

Zenders zkn. publiek voor buitenlandse topreeksen

2BE start morgen met de Amerikaanse serie 'Raising Hope'. Maar of de reeks bij ons het Amerikaanse succes zal kunnen herhalen is erg twijfelachtig: ze komt al om 17u30 op het scherm. Ook 'Breaking Bad' op woensdag programmeren is voor Canvas een risico. Vlaamse zenders blijven worstelen met hun buitenlandse reeksen.

Jimmy Chance schrikt zich een hoedje als een vrouw hem contacteert met wie hij ooit een wilde nacht heeft beleefd: hij heeft een dochterje Hope. Jimmy krijgt meteen de boodschap dat hij de zes maanden jonge Hope zal moeten opvoeden omdat zijn moeder ter dood veroordeeld is. Jimmy heeft nog maar één ambitie: de beste vader worden. Dat loopt niet altijd van een leien dakje in het marginale gezin waarin Hope terechtkomt. De sitcom Raising Hope kwam in de Verenigde Staten voor het eerst op het scherm in 2010 en kreeg bijna overal positieve kritieken, gevolgd door twee nominaties voor de Emmy Awards. Omdat ook de kijkers er pap van lusten - gemiddeld 6,45 miljoen kijkers - bestelde Fox al snel een tweede seizoen. Ondertussen bevestigde Fox dat er ook een derde komt.

Flink wat adelbrieven dus, maar dat blijkt van weinig tel te zijn bij het oversteken van de Atlantische Oceaan. 2BE zendt de reeks op zaterdag om 17u30 uit, niet meteen een uur waarop de grote massa voor het scherm zit. Bovendien zijn de thema's en het taalgebruik van Raising Hope niet echt geschikt voor kinderen van pakweg twaalf jaar die dan ook voor televisie zitten. Maar zij zijn niet het doelpubliek van 2BE en Raising Hope, zegt woordvoerster Sara Vercauteren. "2BE mikt sowieso op iets oudere jongeren."

2BE zond sitcoms als Raising Hopetot nu toe op donderdagavond uit, maar kende daar tot nu toe bitter weinig succes mee. New Girlen Glee werden al na enkele afleveringen geschrapt, terwijl ook Two and a halve mannauwelijks aansloeg. Modern Family, de comedyreeks van het moment in de VS, is dan weer weggestopt om middernacht. Raising Hope op zaterdag in de vroege vooravond uitzenden is een test, geeft Vercauteren aan. "Dan heb je een heel ander publiek en zijn er veel meer jongeren thuis. We willen nu bekijken of dit een betere plaats is om een publiek te vinden."

Het schuiven en schrappen met de sitcoms lijkt echter exemplarisch voor de manier waarop buitenlandse series op de Vlaamse televisie komen. De kwaliteit van vele van die reeksen mag dan al buiten kijf staan, voor de zenders zijn ze meestal eerder een vloek dan een zegen. Omdat ze te weinig kijkers lokken, luidt het steevast. "Je kunt ze toch niet blijven uitzenden voor zo weinig kijkers? Dan moet je iets doen", argumenteert Sara Vercauteren.Alleen uitzonderingen als HouseM.D.op 2BE of de CSI-reeksen houden het al langer vol met redelijk wat succes, al dan niet toevallig omdat ze steevast op een vast tijdstip op zondagavond op het scherm komen en de kans kregen om te groeien. "Sitcoms zijn echt een ander genre", zegt Vercauteren. "Dat zijn korte afleveringen, heel specifiek. Je kunt die niet vergelijken met grote series als House M.D."

Ook Canvas kreeg begin dit jaar flink wat kritiek nadat het de laatste afleveringen van The Killing van vrijdag- naar woensdagavond verschoof. Sommigen misten daardoor de ontknoping. Maar woensdagavond blijkt sowieso niet altijd de beste optie om een reeks te programmeren. Boardwalk Empiremoest de voorbije weken al een paar keer wijken voor voetbal. Hetzelfde lot zal ook Breaking Badondergaan. Canvas start volgende week met deze veelgeprezen zevendelige reeks, maar zal in juni wellicht opnieuw een pauze moeten inlassen als het Europees Kampioenschap voetbal van start gaat. Canvas zendt dat toernooi uit.

"In het zendschema zijn er nu eenmaal weinig plekken waar je niet bang moet zijn voor onderbrekingen", verdedigt Mark Coenen, netmanager van Canvas, de verhuis van de betere buitenlandse series van vrijdag- naar woensdagavond. "Voetbal zit niet structureel op woensdag. Normaal is dat op donderdag. Maar het blijft uiteraard een moeilijke oefening. Met film is dat makkelijker omdat dat eenmalig is. Een keer onderbreken is dan minder een probleem. Maar we willen met Canvas ook een jonger gevoel creëren en daar kunnen die series op woensdag bij helpen. Al moet je daar ook een traditie in kweken. Ik had bijvoorbeeld wel wat meer verwacht van Boardwalk Empire, maar de Vlaming stapt daar blijkbaar moeilijker in. Wij zetten immers vooral in op Europese series. Niets zegt dus dat Breaking Badook bij ons zal werken, hoe goed die reeks ook mag zijn. Maar als je geen risico's neemt, ga je rapper dood."

Raising Hope, vanaf 19/5 om 17u30 op 2BE; Breaking Bad, vanaf 23/5 om 20u40 op Canvas.