Direct naar artikelinhoud

Franse doorbraak over ontmanteling Dexia

De Franse regering en de staatsholding CDC hebben een akkoord bereikt over de verdere ontmanteling van de Franse tak van de Dexiagroep. Dat melden verschillende Franse kranten. Na de publicatie van het bericht schiet het aandeel Dexia flink de hoogte in.

Met een deal zou er dan ook eindelijk wat meer duidelijkheid ontstaan over Dexia Municipal Agency of DexMA, de Dexiadochter die instaat voor de financiering van de gemeenten in Frankrijk.

Toen in oktober vorig jaar werd bekendgemaakt dat Dexia België zou worden genationaliseerd, was al duidelijk dat Dexia samen met de Franse postbank en de staatsholding CDC zouden onderhandelen over een structurele samenwerking rond DexMA.

Maar het oorspronkelijke voorstel dat daarbij op tafel lag, stootte op kritiek van CDC, dat zich verzette tegen het feit dat het 65 procent in handen zou krijgen van DexMA, dat voor 77 miljard euro aan leningen aan lokale overheden heeft uitstaan. CDC wilde die blootstelling verminderd zien, en krijgt nu zijn zin.

Volgens de Franse media zal CDC nu voor tussen de 30 en de 35 procent aandeelhouder worden van DexMA, terwijl de Franse staat een rechtstreekse participatie van 25 à 30 procent zal nemen. De Franse postbank krijgt een belang van 5 procent (net zoals in de oorspronkelijke overeenkomst).

De resterende 35 procent blijft in handen van de beursgenoteerde Dexiarestgroep. Bedoeling is wel dat de Dexiagroep haar participatie geleidelijk aan afbouwt en dat de Franse postbank op termijn haar belang in DexMA opdrijft.

'Nog niet rond'

Een bron bevestigde aan De Tijd dat het dossier inderdaad "die richting uitgaat", maar waarschuwt tegelijk dat het akkoord nog niet 100 procent rond is. Dexia wil geen commentaar geven op de informatie.

Krachtens het akkoord stapt CDC voor 65 procent in DexMA. La Banque Postale krijgt 5 procent en de resterende 30 procent is voor Dexia (tegen 100 procent nu). In DexMA zitten ook voor 80 miljard euro bestaande leningen aan plaatselijke overheden.