Direct naar artikelinhoud

Meer dan een pretty motherfucker

Van drugs dealen op de straten van Harlem tot een miljoenendeal met Sony, de jonge rapper A$AP Rocky bevestigt met debuutplaat LongLiveA$AP zijn status van aanstormend hiphoptalent.

Van uitstel komt afstel, maar niet voor de 24-jarige Rakim Mayers aka A$AP Rocky. Zo'n achttien maanden nadat zijn single 'Peso' de wereld rondging via het internet en drie geplande releasedatums later vond de zelfverklaarde pretty motherfucker de tijd dan toch rijp om zijn volwaardige debuut LongLiveA$AP naar buiten te brengen. Het kleinood lost de verwachtingen van zijn oude mixtape ruimschoots in en overschrijdt ze ook want Rocky zegeviert met een trefzekere combinatie van geloof in eigen kunnen en welgekozen collaboraties.

Zijn razendsnelle vlucht van complete obscuriteit naar internetberoemdheid tot kleine hiphopgrootheid liet hem toe samen te werken met zowel Lana del Rey als Florence Welch en ook Drake en zelfs Skrillex zegden toe tot een verschijning. Ondanks het succes kreeg hij al vlug te maken met de keerzijde van de fel blinkende medaille: ruzie met rappers van de West Coast en het Grote Verwijt als zou hij niets meer zijn dan een opgeklopte hype. "Dat was een moeilijk moment", geeft hij toe, "ik hield van de aandacht die mijn mixtape me bezorgde maar ik walgde er ook van. Beseffen dat je eigen kunst, die zo belangrijk voor je is, neergehaald wordt als een nietszeggende hype, dat krenkte mijn eer."

Kwestie van eer

En voor iemand die van top tot teen gekleed gaat in designermerken, die meer dan een dikke gouden ketting rond zijn nek draagt en me met verrassend zachte handen vraagt of ik speciaal voor hem langs de manicure ben gegaan - het antwoord was nee, overigens - lijkt eer me een gevoelige kwestie. "Daar doe ik niet flauw over, ik heb het gemaakt, punt. Maar ooit was het heel anders. Mijn pa belandde in de gevangenis, mijn broer werd neergeknald op straat en mijn moeder, mijn zusje en ik leefden in tehuizen. Nu draag ik Margiela, neuk ik elk wijf dat ik wil en kan ik zowat alles doen waar ik zin in heb. En er is niemand meer die me uitlacht aan de bushalte op weg naar school of die me tegenhoudt mijn droom waar te maken. Ze mogen allemaal aanschuiven om aan mijn piet te zuigen, ik héb mijn droom al waargemaakt."

Bitches en egotripperij

Drugs, bitches en egotripperij, tekstueel laten A$AP Rocky en zijn crew, de A$AP Mob, weinig nieuws horen. Rocky onderscheidt zich door de manier waarop hij de woorden aflevert, melodieus en met een aangename cadans die een benevelde toestand opwekt. Zelf scheen de rapper ook aardig wazig voor de dag te komen. Waaruit bestaat die verdovende Purple Swag-drank die ze met liters tegelijk naar binnen lijken te hijsen? "Simpel, je mengt Sprite, hoestsiroop en ijs in een wegwerp bekertje. Voegt er Jolly Ranchers (een soort fruitsnoepje, TS) aan toe, laat naar de bodem zakken en wacht tot ze opgelost zijn. Drink, maar meng niet met alcohol of je komt niet meer recht."

Chill en trill - een samentrekking van de termen true en real - de jongen die naast me zit bewaart zijn gangsterimago duidelijk voor op het podium. "Die live situatie dwingt me om harder te zijn dan ik ben, want de dood van mijn broer heeft me teer gemaakt. Een dergelijk lijden, als de wereld een eerlijke plek was dan zou niemand dat hoeven te verwerken. Hij was mijn held en hij geloofde in me en toen dat wegviel ben ik voor het eerst serieus beginnen rappen. Tijdens optredens moet ik een show afleveren, die verantwoordelijkheid valt op mij omdat ik als enige over het charisma beschik de Mob te leiden. Veel mensen wimpelen me af omdat ik wat ik bereikt heb volgens hen alleen aan mijn uiterlijk te danken heb maar je houdt die hele bende niet in bedwang omdat je er mooi uitziet. Het draait om wederzijds respect, wij zijn een familie. En ja ik noem hen niggas, maar ik noem iedereen een nigga, zo ben ik opgegroeid."

Hij lacht en knipoogt: "En mijn meisjes zijn allemaal bitches, maar ik zie ze stuk voor stuk even graag."

LongLiveAsap, uit bij Sony op 15 januari.