Direct naar artikelinhoud

Citigroup reorganiseert 17.000 banen weg

BRUSSEL l Citigroup, de grootste bank ter wereld, schrapt 17.000 jobs en reorganiseert. Dat moet op termijn 4,6 miljard dollar (3,4 miljard euro) per jaar besparingen opleveren. Of er ook in België banen sneuvelen, is nog onduidelijk.

Bob Druskin, die de operationele leiding van Citigroup in handen heeft, werkt sinds december in opdracht van topman Charles Prince aan een grondige herstructurering. Gisteren maakte de bank uiteindelijk bekend welke concrete maatregelen er genomen worden. Citigroup gaat de commandolijnen korter maken door bepaalde managementlagen af te schaffen. Ondersteunende functies zullen meer samengevoegd worden om een duplicatie van taken binnen de groep te voorkomen.

Om de kosten van die ondersteunende functies te drukken verhuizen meer dan 9.500 jobs naar locaties met lagere kosten. Druskin noemde onder meer Polen. Citigroup verhuist ook jobs vanuit New York City naar Buffalo, ten westen van New York, in ruil voor overheidssteun. Citigroup gaat voorts werk maken van meer gecentraliseerde aankopen en zal de uitgaven voor technologie "rationaliseren".

Als gevolg van die maatregelen verdwijnen ongeveer 17.000 jobs. Dat komt neer op 5 procent van de 337.000 personeelsleden in honderd landen. De besparingen zijn overeenkomstig. Dit jaar zou er al 2,1 miljard dollar minder uitgegeven moeten worden, in 2008 lopen de besparingen op tot 3,7 miljard dollar en vanaf 2009 moet 4,6 miljard dollar per jaar bespaard worden.

De ingreep komt er omdat topman Prince onder groeiende druk van zijn aandeelhouders stond om meer aandeelhouderswaarde te creëren. Sinds het aantreden van Prince in oktober 2003 steeg het aandeel van Citigroup met 13 procent. Concurrenten, zoals Bank of America en JP Morgan, zagen hun aandelen in dezelfde periode met ruim 30 procent in waarde toenemen. Vooral de kosten, die tweemaal sneller stegen dan de inkomsten, speelden het aandeel Citigroup parten.

Veel details over waar de zwaarste klappen zullen vallen, gaf Citigroup nog niet. Wel zei Druskin dat 45 kantoren van de Amerikaanse Citigroupdochter Smith Barney de deuren gaan sluiten. Hij kondigde ook aan dat 57 procent van de 17.000 jobs die moeten verdwijnen, jobs buiten de VS zijn.

Of er ook jobs sneuvelen in België, is nog onduidelijk. Citibank in België telt 1.500 medewerkers, van wie een duizendtal op het hoofdkantoor in Brussel en 500 in het kantorennet. Een woordvoerster van Citibank België zei dat het "te vroeg" was om meer commentaar te geven. Bij de vakbonden wordt vermoed dat de herstructurering "geen al te grote impact" zal hebben voor Citibank in België.