Direct naar artikelinhoud

EK judo blijkt mager beestje

Belgrado l Catherine Jacques trad op het EK judo niet in optima forma aan. Ze was nog maar net hersteld van een longontsteking en had amper twee weken training in de armen en benen. Dat Jacques naast het brons greep, is dan ook niet zo verwonderlijk. Toch kon topsportcoördinator Gella Vandecaveye niet tevreden zijn: ze ging voor drie medailles, ze kreeg er slechts eentje van haar atleten - van Ilse Heylen vrijdag.

Jacques begon zaterdag wel sterk, want na 28 seconden vloog de Bosnische Smajlovic al de lucht in voor ippon. De tweede kamp tegen Pilocik was Jacques zich aan het opmaken voor de volgende ronde toen de Poolse haar plots met een beenveeg onderuit maaide. Yuko en Jacques naar de herkansingen. De Servische Kovacevic en de Spaanse Blanco gingen er nog vlot aan maar in de kamp om het brons was de Nederlandse Bosch net een maat te sterk. Jacques dus met lege handen naar huis, net als Katrien Verheeke en Dirk van Tichelt. Zij geraakten niet bij de eerste zeven en raapten dan ook voor de Olympische Spelen.

Een EK-brons dus voor de Belgen: dat was de magere oogst voor topsportcoördinator Gella Vandecaveye: "Onvoldoende, hier kan ik niet tevreden mee zijn. Al bewonder ik wel de comeback van Ilse Heylen. Niet veel atleten scoren na acht maanden zware revalidatie onmiddellijk op het allerhoogste niveau. Ilse heeft zich ontpopt als de vuurtoren waar iedereen zich op moet richten: keihard trainen, heel consciëntieus, ieder moment knokken en nooit opgeven. Die mentaliteit wil ik op termijn bij élke atleet terugvinden." (LWK)