Direct naar artikelinhoud

Gebeten door een vergeten beest

Het beest uit de titel huist in het hart van het hoofdpersonage Sabina. Het blijkt een jeugdtrauma dat zij niet verwerkt maar verdrongen heeft. Weggestopt in een verre uithoek van haar herinneringen, vanwaaruit het zich plots via een nachtmerrie opnieuw manifesteert.

Door Jan Temmerman

Sabina (Giovanna Mezzogiorno, in Venetië bekroond als beste actrice) is zo in de war door (én beschaamd over) die angstdroom dat zij er niet eens kan of wil over praten met haar vriend, de acteur Franco (Alessio Boni). Ook niet met haar blinde jeugdvriendin Emilia, die sinds lang verliefd is op Sabina. En evenmin met stemregisseuse, Maria met wie Sabina (zij verdient haar boterham met het dubben van buitenlandse films) niet alleen een uitstekende professionele maar ook vriendschappelijke relatie heeft.

Omdat het lang geleden is dat ze haar broer Daniele (Luigi La Cascio), die als professor aan een Amerikaanse universiteit werkt, nog gezien heeft, beslist Sabina de kerstvakantie bij Daniele en zijn Amerikaanse gezin door te brengen. En misschien durft ze met hem wél over die nachtmerrie te praten...

Sinds vorige week draait de Amerikaanse familekroniek Running with Scissors van regisseur Ryan Murphy in de Belgische bioscopen. Daarin komt het jonge hoofdpersonage Augusten terecht bij een adoptiefamilie die het adjectief disfunctioneel erg hoog in het vaandel draagt. Maar ondanks alle mogelijke en onmogelijke aanslagen op zijn jonge ziel zal het met die Augusten toch nog goed komen. Terwijl Running with Scissors de hoopvolle boodschap uitdraagt dat kinderen best tegen een stootje kunnen, kiest La bestia nel cuore resoluut voor het tegenovergestelde verhaal: dat bepaalde kwetsuren zo ingrijpend en traumatiserend kunnen zijn dat volledig herstel uitgesloten lijkt en er altijd wel een litteken zal blijven.

Voor deze film heeft Cristina Comencini, dochter van de beroemde Italiaanse regisseur Luigi Comencini en oudere zus van de eveneens filmende Francesca Comencini, haar eigen succesroman La bestia nel cuore geadapteerd. Pluspunten zijn de overtuigende cast én het feit dat een aantal subplots het dramatische weefsel van de film de spankracht geven van een veelomvattende kroniek. Minpunt is echter dat het publiek veel sneller dan de personages begrijpt over welk jeugdtrauma het precies gaat.

JJ

Regie Cristina Comencini

Vertolking Giovanna Mezzogiorno, Alessio Boni, Stefania Rocca, Angela Finocchiaro, Luigi Lo Cascio

Land Italië

Speelduur 120 minuten

Voor liefhebbers van de acteurs Alessio Boni en Luigi La Cascio, die in La meglio gioventu de broederrollen van Matteo en Nicola vertolkten.

Te mijden door wie niet graag ziet dat sommige personages zoveel tijd nodig hebben om te snappen wat de kijker al meteen begrepen heeft

Een overtuigende cast en de spankracht van een veelomvattende kroniek