Direct naar artikelinhoud

Veeleisende ouders verlammen werking van jeugdbewegingen

Het is een opmerkelijk hoofdartikel in Dubbelpunt, het tijdschrift van de chiro. Onder de kop 'De ouders pesten de chiro' kaart hoofdredacteur Merijn Gouweloose een steeds vaker voorkomend fenomeen aan: veeleisende ouders die het leven van jeugdbewegingsleiders zuur maken.

Door Kim Herbots

Brussel l Het aantal leden van jeugdbewegingen stijgt systematisch. En dat brengt problemen met zich. Heel wat ouders beseffen niet wat een namiddag chiro, scouts of KLJ precies inhoudt.

"We zijn bezig met een onderzoek omtrent het engagement van de chiroleiding", legt Merijn Gouweloose uit, "en in dat kader voerden we een reeks gesprekken met leiders. Daar vloeit het artikel uit voort. Het viel mij op dat er steeds meer geklaagd werd over de veeleisendheid van de ouders. Meer dan vroeger, ja. Het cliché van 'mijn kind, schoon kind' geldt blijkbaar meer dan ooit. Zo hoorde ik dat ouders heel veel moeite hebben om aan te nemen dat hun kind pest of andere kinderen pijn doet. Ouders worden kwaad als leiders dat vertellen."

"Maar de meest gehoorde klacht is dat kinderen van hun ouders niet meer vuil mogen worden", vervolgt hij. "Steeds meer krijgt de leiding opmerkingen à la 'ze moeten om vier uur proper zijn want we moeten nog naar oma'. Er zijn daarentegen ook ouders die vinden dat het geen probleem moet zijn om hun kinderen een paar uur langer te laten blijven omdat ze zelf op uitstap zijn. Voor leiders is dat allesbehalve evident."

Ook bij de KLJ krijgen ze steeds vaker met het probleem te maken. "Ik vang de verhalen van alle kanten op", vertelt An Van Elsacker. "Zelf stond ik tot voor kort nog in leiding en daar was het ook van dat. Niet alleen willen ouders hun kinderen netjes terug thuis krijgen, het mag ook allemaal niet te vermoeiend zijn. Zo zagen veel mama's en papa's een fietstocht naar een aangrenzend dorp niet zitten omdat de kinderen daar te moe van zouden worden."

Een verklaring ziet Van Elsacker niet meteen. "Het is een raar fenomeen", mijmert ze. "Kinderen komen naar een jeugdbeweging om te spelen en daar hoort vuil worden nu eenmaal bij. Wij waarschuwen bovendien altijd op voorhand wanneer de kinderen het best oude kleren kunnen aandoen, maar nog lijken ouders het niet te snappen."

Voor zover bekend passen jeugdbewegingen voorlopig hun activiteiten nog niet aan aan de verzuchtingen van ouders. "Op dit moment lukt het blijkbaar nog door de ouders te overtuigen", zegt Van Elsacker. "Al moeten we daar echt wel tijd in steken."

Ook chiro doet voorlopig geen toegevingen. "Wat ik sowieso al verrassend vind, is dat de klagende ouders de motivatie van de leiders op geen enkele manier doet afnemen", aldus Gouweloose.

Bij de scouts kennen ze de verzuchtingen maar willen ze niet van een probleem spreken. "Het is een kwestie van ouders goed informeren", aldus scoutswoordvoerder Jan Van Reusel. "Zeker bij nieuwe groepen, zoals allochtonen, leggen we duidelijk uit waar de scouts voor staan. Natuurlijk zijn er wel eens foute verwachtingen maar als je duidelijk communiceert, valt dat best mee."