Direct naar artikelinhoud

Recordbedrag van 2,5 miljoen euro voor werk Jacob Jordaens

Op een veiling van oude meesters bij Christie's in Londen is een schilderij van de Antwerpse barokmeester Jacob Jordaens voor een persoonlijke recordprijs van 2,53 miljoen euro verkocht. Het werk De ontmoeting van Odysseus en Nausicaa was het topstuk van de avond.

Tegelijk brak ook de veel minder bekende 16de-eeuwse Antwerpse schilder Joris Hoefnagel een persoonlijk record. Zijn schilderij van een dorpsfeest werd geveild voor 591.938 euro, ruim het dubbele van de hoogste schatting.

De recordprijs voor Jordaens (1593-1678) vindt Ben Van Beneden, conservator van het Rubenshuis in Antwerpen, 'verrassend'. "Het gaat om een recentelijk ontdekt werk, een ontwerp voor een wandtapijt dat nu niet meer bekend is. Dit werk is zeker een belangrijke toevoeging aan het oeuvre van Jordaens, maar de hoge prijs verbaast me omdat het niet om een afgewerkt schilderij gaat maar een ontwerp. De picturale kwaliteit is niet van die aard dat ze de hoge prijs verklaart."

Er bestaan nog twee andere schetsen (zogeheten 'cartons' voor wandtapijten) van Jordaens die hetzelfde thema verkennen. "Een daarvan is in handen van de Londense kunsthandelaar Jean Luc Baroni. Het zou me niet verbazen dat hij deze Jordaens heeft gekocht. Hij bezit dan twee werken uit één reeks, die bij verkoop een aardig bedrag kunnen opleveren." Veilinghuizen onthullen zelden de identiteit van kopers. Bij Christie's omschrijft men de koper van de Jordaens als 'UK Trade'.

De hoge prijs voor Joris Hoefnagel (1542-1601) heeft een andere reden, aldus Van Beneden. "Hoefnagel is een interessante figuur uit de Antwerpse diaspora", zegt hij. Hoefnagel is vooral bekend als miniaturist en graveur voor onder meer de atlas van Ortelius. "Hij was een geleerd kunstenaar die in topografie geïnteresseerd was. Later ging hij werken voor het hof van Rudolf II in Praag."

Van Hoefnagel zijn maar twee andere schilderijen bekend. Het pas geveilde schilderij, Een dorpsfestival met elegant geklede figuren in een processie, met een rivier en toren op de achtergrond, was bekend maar was tot nu toe niet gedocumenteerd. "Werk van hem is zeldzaam en dit schilderij is een interessante toevoeging aan zijn beperkte oeuvre", aldus Van Beneden.

In totaal bracht de veiling oude meesters bij Christie's meer dan 11 miljoen euro op. Een werk van Lucas Cranach ging van de hand voor 1,29 miljoen euro en een bloemstilleven van Jan Brueghel de Jonge vond een koper voor hetzelfde bedrag. Een schilderij met een smidse van Joseph Wright of Derby werd geveild voor 1,1 miljoen euro.

Volgens Ben Van Beneden bewijst de veiling dat de markt voor oude meesters stabiel is en kwalitatieve stukken een koper vinden. "Alles wat daaronder zit heeft het moeilijk. Een landschap van Rubens werd niet verkocht, maar het gaat om een werk waaraan sommige Rubensspecialisten twijfelen en dat zeker niet tot het beste behoort van wat hij geschilderd heeft. Het portret van Van Dyck dat niet verkocht raakte, is dan weer een goed maar wat atypisch stuk. Misschien verklaart dat de aarzeling van de markt."