Direct naar artikelinhoud

Van den Brom ziet Kanu en Odoi liever niet vertrekken bij Anderlecht

John van den Brom wil met Anderlecht tegen Lierse absoluut een tiende zege op rij boeken. De coach reageert wel verrast op de door het bestuur opgestelde lijst van spelers die mogen vertrekken.

Als Anderlecht vanavond wint van Lierse, kan het voor het eerst in negen jaar nog eens tien competitiezeges op rij voorleggen. "Dat zegt iets over de eerste seizoenshelft die we hebben kunnen brengen", vindt John van den Brom.

"We willen het jaar dan ook absoluut afsluiten met een zege tegen Lierse. De eerste seizoenshelft zijn we heel fit doorgekomen, ondanks de vele wedstrijden. We kunnen ons opladen voor een goeie tweede helft van het seizoen. Maar je zult mij geen uitspraken horen doen dat we al kampioen zijn, want dat is onzin."

Van den Brom kan vanavond weer rekenen op Mbokani. Vraag is wat de coach doet met Kanu en met Tom De Sutter, die zondag allebei een sterke wedstrijd speelden in Genk.

Kanu is een van de zes spelers die van het bestuur mogen vertrekken in januari. "Ik ben verrast door dat lijstje in jullie krant", zegt Van den Brom. "Ik weet dat bij Kanu de relatie met het publiek speelt, maar als hij een thuiswedstrijd voetbalt zoals hij dat zondag deed in Genk, dan krijgt hij een staande ovatie."

"De situatie van Kanu is een beetje vergelijkbaar met die van De Sutter. Hij heeft veel gespeeld, maar niet alles. Hij stond er wel als we hem nodig hadden, daarom zie ik ook een ideale en fantastische speler in hem. Elke speler die niet speelt, wil weg, maar ik ga er niet aan meewerken."

Tom De Sutter scoorde in zijn laatste drie matchen als titularis dan weer zeven keer. "De Sutter en Mbokani samen is altijd een optie", zegt Van den Brom. "Maar anderzijds loopt het ook goed zoals we de laatste tijd spelen. De Sutter en Kanu stellen mij voor een lastige keuze. Meestal kun je wel aangeven dat dit of dat niet goed was, maar Tom en Kanu hebben in Genk hun kansen goed gegrepen. Ik was zeer tevreden over hun inbreng, maar mijn keuze zal altijd ten koste van een van hen gaan. Want Mbokani is terug en die speelt bij mij altijd."

Tom De Sutter gaf na de match in Genk duidelijk aan dat hij zich niet neerlegt bij een status als invaller. "Dat begrijp ik ook wel", zegt Van den Brom. "Tom moet ook die ingesteldheid hebben. Maar 'Dieu' is mijn eerste spits en dat blijft hij ook. Dat weet Tom ook, maar zich daar bij neerleggen is nog iets anders. Tom heeft het goed gedaan als we hem nodig hadden en dat is goed met het oog op de periode die er aankomt. We zullen 'Dieu' moeten missen door de Africa Cup."

Dennis Odoi en Fernando Canesin zijn dan weer twee spelers die net als Kanu op de transferlijst zijn gezet. "Ook hen zal ik niet zomaar laten gaan", zegt Van den Brom. "Ik wil bijvoorbeeld niet verder moeten met vier verdedigers tot het einde van het seizoen. Dat zal ook niet gebeuren. Komt er iets, dan kunnen we praten. Maar pas als de manager me roept om te zeggen dat er een bod ligt voor een speler, gaan we daarover praten. Ik ben dan de eerste om daarin mee te denken, maar niet ten koste van alles. Het vertrek van een speler is alleen bespreekbaar als dat tot een win-winsituatie leidt."