Direct naar artikelinhoud

7 miljard aardbewoners, 25 miljard apps

Het is een hallucinant cijfer waar Apple dit weekend mee uitpakte: 25 miljard gedownloade apps. En het mag dan wel volop crisis zijn, het einde van de app-economie lijkt nog niet in zicht. Steeds meer bedrijven lonken naar een app op maat. 'De mogelijkheden zijn eindeloos.'

Razendsnel gaat het. Vijf jaar geleden, toen de eerste iPhone het licht zag, was er van apps of applications nog geen sprake. In januari vorig jaar werd de kaap van 10 miljard gedownloade apps gerond. Dit weekend ging nummer 25.000.000.000 over de toonbank. Minstens 600.000 toepassingen, al dan niet gratis, biedt de onlinewinkel van Apple inmiddels aan, een iPhone heeft er gemiddeld 60 staan. Welke app precies nummer 25 miljard is, maakt Apple later bekend, net als de gelukkige koper die een cadeaubon van 10.000 dollar krijgt.

Wie minstens even gelukkig wordt van die handel in apps, is de economie. Volgens een onderzoek van TechNet, een belangenvereniging van technologiebonzen die het belang van innovatie bepleiten, heeft de app-business sinds 2007 in de Verenigde Staten voor niet minder dan 466.000 jobs gezorgd. De apps zorgden er vorig jaar ook voor een omzet van om en bij de 20 miljard dollar. Vandaag mag vooral Apple die cijfers op zijn conto schrijven, maar waarnemers gaan er vanuit dat het niet lang meer duurt voor Android die plek opeist.

"In anderhalf jaar tijd zijn wij gegroeid van drie naar twintig werknemers, bijna puur dankzij de ontwikkeling van mobiele applicaties", bevestigt ook Pieterjan Bouten, mede-oprichter van het Gentse In the Pocket (dat onder andere de app voor Dagelijkse kost maakte) en Showpad, dat zich eerder richt op de verkoopssector.

De industrie zet niet alleen programmeurs aan het werk, maar heeft ook nood aan goed uitgeruste telecombedrijven die de datastromen kunnen verwerken, interface-ontwerpers, marketeers en ondersteunend personeel. "De sector is erg verscheiden. Van een ontwerper die vanop zijn studentenkamertje een app ontwikkelt en daar in het beste geval duizend euro per maand mee verdient, tot bedrijven die mobiele applicaties op maat uitwerken.

Ook alle grote game-ontwikkelaars werken nu aan spelletjes voor iPhones." Spelletjes voeren inderdaad overal de lijstjes aan. Denk daarbij maar aan Angry Birds, met 700 miljoen downloads de populairste app. Het succes is zo overweldigend dat ontwikkelaar Rovio, in 2003 begonnen als een project van drie Finse studenten, al een hele tijd met het idee speelt om naar de beurs te stappen.

In deze tijden van economische malaise, zo merkt TechNet op, kan de 'app economy' indrukwekkende groeicijfers voorleggen. Die zouden eveneens een indicatie bieden van de groeiende macro-economische impact van de app-economie. Bouten knikt. "We zijn nog maar net begonnen. Apps zijn dan wel een nichemarkt, één ding is zeker: steeds meer mensen zullen zich een smartphone of een tablet aanschaffen. Toen we begonnen in 2010 was 10 procent van de mobiele telefoons een smartphone, eind dit jaar zal dat 30 procent zijn."

En daarmee lopen de Belgen nog fors achter op pakweg het Verenigd Koninkrijk, waar de helft van alle gsm's een smartphone is. Gebruikers geven ook duidelijk aan dat ze apps doorgaans sneller en efficiënter vinden dan browsers, dankzij hun eenduidige focus.

Maar de app-economie gaat veel verder dan spelletjes en foto-effectjes op een iPhone, benadrukt Bouten. Ook de B2B-markt, zeg maar toepassingen op maat van bedrijven, zit stevig in de lift. Bouten: "Op Batibouw zul je heel wat verkopers aantreffen met tablets, of denk aan restauranthouders die de notitieboekjes inruilen voor tablets met een specifieke toepassing. Tegenwoordig krijgen we veel vragen van verkopers op de baan die werken met klantengegevens, presentaties en offertes. Dan is het aan ons om via een tablet een platform te ontwikkelen waarmee die bedrijven aan de slag kunnen.

"Bedrijven zijn steeds vaker vragende partij, de mogelijkheden zijn enorm en je kunt met weinig geld best veel doen. En doordat Apple een distributiekanaal aanbiedt, kun je makkelijk werken over de grenzen heen. Het enige dat ons nu tegenhoudt, is een tekort aan goeie ontwikkelaars."