Direct naar artikelinhoud

'Doe grote bedrijven en rijken de crisis betalen'

'De PS wil een ethische en morele begroting die de bevolking geen pijn doet.' De nieuwe voorzitter schoot op de oude vijanden van de Parti Socialiste: de rijken, de grote bedrijven en de liberalen. Over N-VA geen woord.

Twee uur voor het begrotingsconclaaf maakte PS-voorzitter Thierry Giet duidelijk aan de federale coalitiepartners dat de modale Belg buiten schot moet blijven. Van een aanwervingsstop in de publieke sector, laat staan van een aanpassing van de index of een verhoging van de btw, kan geen sprake zijn. "Door ambtenaren te ontslaan ga je geen nieuwe banen creëren", sneerde hij naar de liberalen. Zowel Open Vld als MR willen de publieke sector op een doorgedreven dieet sturen.

Het tegenbod van de PS? Een minimumbelasting voor ondernemingen. "Moet men zich niet verwonderen over de snelheid waarmee dit voorstel van Laurette gekelderd werd?", vroeg de voorzitter zich af. "Bepaalde bedrijven betalen minder dan 1 procent belastingen terwijl kmo's 26 procent betalen."

De Parti Socialiste eist dat die grote bedrijven, de rijken en de belastingontduikers de crisis betalen. "Want een aanval op de zwaksten en de armsten, dat is noch rechtvaardig, noch efficiënt. Waarom richten we ons niet allereerst op de fiscale achterpoortjes waar de rijken van profiteren? Waarom binden we de strijd niet aan met de belastingontduiking en de fiscale uitzonderingsregimes?"

De volgende aanval was opnieuw bestemd voor de liberalen. "Sommigen blijven maar zeggen dat onze salarissen niet competitief genoeg zijn", counterde Giet. "Die mensen hebben makkelijk praten, als hun enige zorg de aftrekbaarheid van hun golfabonnement is." Giet gaf nog mee dat onze salarissen competitiever zijn dan in Frankrijk en in Nederland. "Die statistieken komen van de Nationale Bank", preciseerde Giet. "En zoals u weet, is de baas van de Nationale Bank geen socialistisch militant."

De PS verwijt Coene, die een blauw etiket heeft, al langer dat zijn remedies tegen de crisis té liberaal zijn. "Elio Di Rupo zal niet aarzelen om zijn pelgrimsstaf op te nemen en in de Europese hoofdsteden uit te leggen dat budgettaire discipline geen doel op zich mag zijn", besloot de voorzitter het hoofdstuk 'Europa'. De liberalen in Di Rupo I zullen het graag horen.

Ellenlange toespraken

Giet stuurde zijn boodschap de wereld in tijdens een oerklassiek congres in het Luikse Congrespaleis. Geen hoogtechnologische toestanden of hippe snufjes bij de Franstalige socialisten. Wél oude strijdliederen, rode rozen en ellenlange toespraken. Meer dan duizend leden waren afgezakt naar de vurige stede om de eerste speech van hun nieuwe voorzitter aan te horen. Op 'normale' congressen zonder nieuwe frontman of lokale verkiezingen in het verschiet, dagen meestal 600 à 700 militanten op.

Over 'uitdager' N-VA viel geen onvertogen woord. Wél wees Giet er aan het einde fijntjes op dat zijn partij over 111 burgemeesters, vijftien gedeputeerden, 450 schepenen, meer dan 100 OCMW-voorzitters en 90.000 leden telt. Versta: N-VA mag dan aan een sterke opmars bezig zijn (en daar graag mee uitpakken), de PS is al decennia lang vergroeid met de (lokale) macht.